På bilden finns en karta över sörmland, en banderoll med texten

Så påverkar din röst Region Sörmland

Hälsa och vård, bussar och tåg, kultur, folkhögskolor och utvecklingen av länet. Region Sörmland ansvarar för många stora och viktiga frågor som är möjliga att påverka eftersom regionen är politiskt styrd. Den 11 september är det val och här förklarar vi vad det innebär och hur du gör för att vara med och påverka inriktningen för Region Sörmlands kommande fyra år.


I filmen ställer förstagångsväljarna Danah och Lukas frågor om regionvalet till Eva Andrén, chefsstrateg Region Sörmland.

Regionfullmäktige är Region Sörmlands högst beslutande organ och består av politiker som du är med och väljer. Om du röstar alltså. Politikerna som får detta förtroende av Sörmlands invånare kommer att ha stort inflytande över hur regionens verksamhet ska styras och bedrivas.

Utöver val till riksdag och kommunfullmäktige kommer valet den 11 september också att avgöra vilka politiker som kommer att sitta i Regionfullmäktige.

Hälso- och sjukvård är en viktig del i regionens verksamhet och någonting som alla sörmlänningar i alla fall någon gång kommer i kontakt med. Men regionen ansvarar också för den regionala utvecklingen, transport och kommunikationer inom länet, bland annat genom ansvar för kollektivtrafiken, samt den regionala kulturverksamheten. Hur ska våra gemensamma skattepengar användas, vilka prioriteringar ska göras och vad ska inte göras?

Alla dessa områden är viktiga inslag i de flesta människors vardag på ett eller annat sätt. Du som invånare i Sörmland har en grundlagsskyddad rättighet att få vara med och bestämma över vilka som ha inflytandet över dom här frågorna. Detta gör du genom att utnyttja din röst i regionalvalet den 11 september.
– I ett regionval påverkar du frågor som ligger nära dig och beslut som fattas där du bor. Dessutom i vardagliga frågor som alla har en relation till som exempelvis sjukvård och kollektivtrafik. Därför är det viktigt att utnyttja sin rösträtt och vara med och påverka, säger Eva Andrén som är chefsstrateg inom regiondirektörens stab.

Behöver du information om valet på andra språk? Här hittar du informationsblad att ladda ner:

Information på engelska/Read about the region election 2022 (English)

Information på somaliska/Akhri doorashada gobolka 2022 (somali)

Information på finska/Lue aluevaaleista 2022 (suomeksi)

Information på arabiska/اقرأ حول انتخابات مجلس المقاطعة لعام 2022 (باللغة العربية)

Det går också bra att förtidsrösta innan den 11 september. Läs mer på Valmyndighetens webbplats här!

Läs mer om mandatfördelningen i regionen här!

Uppdaterat: 1 september 2022
N1HN