Kerstin började extraknäcka efter pensionen

När Kerstin blev pensionär började hon jobba extra för att få utlopp för sitt sociala behov. Här är hennes tips för ett socialt liv som pensionär.

– Det sociala är jätteviktigt för mig. Jag bor på en gård ute på landet och har jobbat som lärare. När jag slutade jobba började jag hjälpa till med catering. Det är min livlina, där får jag utlopp för mitt sociala behov. Jag måste ut och träffa människor. Sen är jag ute och lunchar och fikar med mina olika kompisgäng. Det är kollegor och andra som jag träffat i olika sammanhang. Det blir ofta långsittning, tills de kör ut oss från restaurangen, säger Kerstin Hedlund i Tystberga.

Kerstin har precis haft en stor 80-årsfest.
– Det är tre år nu under pandemin som vi inte har träffats på det här sättet, det var fantastiskt kul och det märktes att alla var sugna på att ses.

Kerstins tips för att hålla igång det sociala livet som pensionär:

  • Våga testa nya saker
  • Boka in regelbundna träffar med gamla kollegor eller vänner
  • Du behövs! Erbjud din hjälp. Det finns många olika sammanhang som behöver timanställda eller ideella krafter.

Så säger läkaren

– Det är lätt att man tappar sitt sociala sammanhang när man slutar jobba. Att fortsätta med eller skaffa sig nya sociala aktiviteter är ett bra sätt att förebygga nedstämdhet, oro och ensamhet. Vi människor är sociala varelser som mår bra av att känna oss behövda. Tummen upp för Kerstins vilja att vårda sina relationer. Har du inte orken så försök ändå komma ut i sociala sammanhang som du brukar tycka om, då brukar lusten komma vartefter, säger Hannelore Musch, informationsläkare på Region Sörmland.

Behöver du hjälp att ta dig ur nedstämdhet? 

På 1177.se kan du läsa om vad du kan få för stöd och hjälp. 

Uppdaterat: 18 april 2023
ZQ4K