Rodrigo kastade ut cigarettpaketet

När Rodrigos gravida fru fick en hostattack av röken från Rodrigos cigaretter bestämde han sig. Han kastade ut cigarettpaketet genom fönstret. Sedan dess har han inte tagit en cigarett.

– Jag slutade röka för sex år sen. Min fru var gravid och fick en hostattack. Då kastade jag ut cigaretterna genom fönstret. Nästa dag ångrade jag mig lite, och skulle gå och hämta cigarettpaketet, men det var borta. Då var det bara att köra. De tre första veckorna var jobbigast. Jag fick hela tiden påminna mig själv om varför jag hade slutat. Jag ville inte lukta rök runt bebisen eller att min fru skulle må dåligt. Jag ville också må bättre. Och jag märkte effekterna ganska fort. Jag sov bättre, hade bättre ork. Maten började smaka bättre och jag sparade pengar. För mig funkade det att sluta tvärt, men jag vet att jag aldrig kan ta en cigarett igen, säger Rodrigo Sáenz Muñoz, Bergshammar.

Rodrigos tips

– En sak som har funkat för mig har varit att gå och lägga mig när röksuget var som starkast. Då går några timmar. Och varje timme som rökfri gjorde det lättare.

Så säger hälsoutvecklaren

– Det som är tydligt i Rodrigos berättelse är att han hade en stark motivation och hade fördelarna och nackdelarna tydligt formulerade. Det är helt rätt när man vill göra en förändring som man vet kommer att vara jobbig. Tummen upp för att han klarade det och fortfarande är rökfri, säger Monica Knudsen, hälsoutvecklare på Region Sörmland.

Vill du ha hjälp att sluta röka? 

På 1177.se kan du läsa om vad du kan få för stöd och hjälp.

Du kan också läsa om hur du kan skapa hållbara vanor i allmänhet.

Uppdaterat: 19 april 2023
YSCB