Louise Karlsson, doktorand och forskare

Stressforskare Louise Karlsson trea i Forskar Grand Prix!

En av Region Sörmlands doktorander, Louise Karlsson, tog sig med sin forskning om stressrelaterade sjukdomar hela vägen till finalen i Forsknings Grand Prix i november 2021.

Louise Karlsson, doktorand och arbetsterapeut på Vårdcentralen Gnesta, kom på en hedrande tredjeplats i finalen i Forsknings Grand Prix.

- Jag är oerhört stolt att kunna nå topp tre av alla fantastiska forskare runt om i Sverige som har varit med och tävlat under dessa två år, säger Louise Karlsson.

Finalen ägde rum på Nalen i Stockholm där finalisterna presenterade sin forskning på 4 minuter. En jury utsåg vinnaren tillsammans med publik och tittare som kunde rösta digitalt.

- Det har varit en helt fantastisk resa där jag fått möta så många underbara människor men också fått möjlighet att sprida vikten av min forskning till allmänheten runt om i hela Sverige, säger Louise Karlsson.  

"Det här är viktigt för oss alla"

Louise Karlsson har i sin forskning velat ta reda på varför stressrelaterade sjukdomar ökar. Vad är riskfaktorerna? Vad är lösningen?

- Jag har sett att det inte handlar om kön, utbildning, arbete eller ålder utan i stället om våra roller och aktiviteter i vardagen. En långvarig obalans mellan olika aktiviteter, till exempel mellan arbete och återhämtning, kan leda till ohälsosam stress och sjukdom. Det är ett positivt resultat eftersom vi själva kan välja hur vi planerar och strukturerar vår vardag, och vilka kativiteter vi väljer att ha i den, berättar Louise.

Här kan du läsa mer om Louises forskning

Om Forskar Grand Prix

I Forskar Grand Prix presenterar de tävlande sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt, på fyra minuter.

Tävlingen livesändes via webben men går att se i efterhand. Louise var sist ut av de tävlande och presenteras 1:11 in i sändningen.

Innehållsansvarig: Linda Engshagen
Uppdaterat: 26 november 2021
HUX3