Barnmorska: Möt Hanna Rosén

– Gravida är så hoppfulla och står inför något nytt i livet. Det är fint att få deras tillit och förtroende, få en inblick i deras liv och kunna göra skillnad, säger Hanna Rosén, barnmorska.

Hanna Rosén pluggade till sjuksköterska som 40-åring och blev barnmorska vid 47. Sedan en månad jobbar hon på barnmorskemottagningen, Nyköpings lasarett.

– Jag har gjort många olika saker i livet. Pluggat fysik, drivit vandrarhem och jobbat med barnteater. Sen fick jag en 40-årskris och kände att jag behövde göra något mer, något beständigt och meningsfullt. Jag funderade på att bli barnmorska redan när jag var i tjugoårsåldern och tjugo år senare var jag redo.

Hur var det att börja plugga lite mitt i livet?

– Det var bara fördelar med att plugga sent. Jag kunde och visste ganska mycket och hade med mig erfarenheter från både arbetsliv och studier. Vissa delar hade jag gratis, som till exempel etik och bemötande, det kändes inte som något nytt. Och jag var faktiskt inte äldst i klassen!

Hur visste du att du ville jobba med kvinnohälsa?

– Det har egentligen alltid varit ett intresse. Nu kan jag inte tänka mig att jobba med något annat! Jag känner att jag är på rätt plats. Det är hjälpsam och tillåtande stämning mellan kollegorna och vi har kul ihop. Men det bästa är att ha egna patienter som uppskattar det jag gör.

Vem passar att bli barnmorska?

– Alla barnmorskor är väldigt olika. Något som förenar oss är att vi behöver ha helhetssyn – det är så mycket som samspelar i en graviditet och förlossning. Och fördomsfrihet är bra. Jag hoppas att vi blir fler, vi vill ha tid för våra patienter och en bra arbetsmiljö. Och då behöver vi vara fler inom sjukvården.

Uppdaterat: 14 februari 2023
C2JE