Biomedicinsk analytiker

Hamud Nor studerade till biomedicinsk analytiker när han fick ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till.
- Jag erbjöds studielön under sista terminen mot att jag förband mig att arbeta på Mälarsjukhuset ett år efter avslutad utbildning.

Hamud Nor är uppvuxen i en familj som prioriterar utbildning. Han själv valde att gå naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet.

- Jag valde natur för att det ger många möjligheter. Jag skulle exempelvis kunna plugga vidare till ingenjör eller läkare. Under utbildningen drogs jag mer till vissa ämnen, till exempel biologi - eftersom den komplexa människokroppen intresserar mig.

I årskurs tre åkte han till Saco studentmässa i Stockholm. Bland alla utställare fick han upp ögonen för ett yrke han tidigare aldrig hört talas om – biomedicinsk analytiker. När han kom hem från mässan tog han reda på mer om utbildningen och yrket. Hamud valde att söka till biomedicinska analytikerprogrammet direkt efter gymnasiet.

- Det kändes lite pirrigt faktiskt. Jag tänkte: nu måste jag satsa tre år på det här, jag hoppas att jag kommer att gilla det.

Hamud sökte, kom in och började studera på programmet vid Örebro universitet.

- Som tur är så kände jag att det blev helt rätt!

Utbildningen har två inriktningar – laboratoriemedicin och klinisk fysiologi. Hamud valde klinisk fysiologi.

- Kliniska fysiologer har mycket patientkontakt. Och vi samarbetar mycket med andra yrkesgrupper, förklarar han sitt val.

Efter fjärde terminen sommarjobbade Hamud som laboratorieassistent på Mälarsjukhuset. När han på hösten var tillbaka i skolan hörde Mälarsjukhuset av sig. De ville gärna knyta honom till sig efter hans examen.

- Jag accepterade direkt. Så när mina kursare under sista terminen sökte jobb kunde jag fokusera på mitt examensarbete.

Efter examen kunde Hamud räkna med att få jobb. Idag finns brist på biomedicinska analytiker både i Sverige och utomlands. Hamud valde att arbeta på Mälarsjukhuset, trots att han bor i Örebro och arbetet finns i Eskilstuna.

- Det här är en riktigt bra arbetsplats! Här kan jag se mig själv jobba jättelänge.

Hamud berättar att Mälarjukhuset är ett mellanstort sjukhus med de tre inriktningarna – klinisk fysiologi, klinisk neurofysiologi och nuklearmedicin – samlade på samma mottagning. På mottagningen har Hamud en handledare inom varje område, som ser till att han lär mig utföra de olika undersökningarna, bland annat arbets-ekg, ultraljud på hjärta och kärl, neurologiska undersökningar och lungfunktionstester.

- Jag tycker att själva lärandet är roligt och det här är verkligen ett lärandeyrke. Medarbetarna här är bra på att rekommendera artiklar och tipsa om nya studier. De som är mer erfarna pushar oss som är lite nyare framåt. Redan under mitt första år har jag fått åka på kurs i Umeå och i Malmö.

Hamuds vision är att läsa vidare och ta masterexamen vid Örebro universitet.

- Jag siktar på att ha gjort det fem år efter min yrkesexamen. Förhoppningsvis är jag då också fullärd på alla undersökningar på mottagningen och kan vara ett stöd för nästa generation biomedicinska analytiker.

Är du stolt över ditt jobb?

- Ja, jag är stolt över mitt jobb och bär titeln biomedicinsk analytiker högt! Yrket är relativt okänt, men nu vet de flesta runt omkring mig vad det innebär. Några av dem som jag har rekommenderat yrket till läser utbildningen nu.

Uppdaterat: 5 december 2022
BPS2