Dietist
- Jag tycker om mat och att laga mat. Jag är intresserad av vad som finns i maten och hur man ska äta för att hålla sig frisk. Och så gillar jag att jobba med människor.
Så förklarar Johan Keres, dietist på Stadsfjärdens vårdcentral, sitt yrkesval.
- Jag kom in på både dietistprogrammet och sjukgymnastprogrammet men jag valde dietistprogrammet. Att det blev Uppsala universitet berodde på att jag kunde pendla dit.
Ett visst träningsintresse spelade också in när det gällde Johans yrkesval. Han gillar nämligen konditionsträning i form av löpning och simning och vad man ska äta för att göra bra prestationer.
Om Johan hade slutfört sin fyra år långa utbildning till dietist så hade han fått en magisterexamen. Men eftersom han blev erbjuden ett jobb - och det var ont om sådana i början av 2010-talet - så avslutade han studierna och började arbeta som ensam dietist i hela KFV-området, det vill säga Katrineholm, Flen och Vingåker. Där stannade han i tre år.
Efter ett års föräldraledighet kom Johan till Nyköpings lasarett och i mars 2014 blev han "utlokaliserad" till Stadsfjärdens vårdcentral.
- Men nu har jag tagit upp studierna igen och pluggar till en mastersexamen på halvtid. Utöver det är jag föräldraledig på 10 procent och jobbar 90 procent.
Det som är bra är att Johan kan använda en del av sin arbetstid till studierna, cirka 20 procent, det vill säga en dag i veckan. Studierna sker på distans och i bästa fall är Johan klar våren 2021. Är man tillsvidareanställd inom Region Sörmland och sökt eller redan påbörjat en vidareutbildning som exempelvis dietist kan man ansöka om studieförmån under studietiden. LÄS MER HÄR.
Den som ansöker måste på egen hand ha sökt sin utbildning eller redan påbörjat en. Studieförmånen innebär en ersättning på 10 000 kr brutto per studiemånad vid 100 % tjänstledighet för studier.
Studieförmånen beviljas utifrån anställningsår och referenstagning, studieförmånen gäller som längst under tre års heltidsstudier. För tre års studier kontrakteras man fortsatt anställning i regionen i två år.
- Att få studera på arbetstid är ju väldigt generöst och fördelaktigt. Det främjar vidareutbildning och vi uppmuntras att doktorera, förklarar han.
- Dessutom är det väldigt bra stämning på jobbet och vi har friheten att lägga upp vårt arbete som vi vill.
Att kunna hjälpa människor att må bra är en av de saker som gör Johan stolt. Att vara ute och föreläsa om mat och hälsa och om det som dietister gör för exempelvis allmänläkare och AT-läkare bidrar också till en smula stolthet.
För Johan är en bra dag på jobbet den dagen då det är bra flyt. När alla patienter som är inbokade dyker upp och det blir bra möten och samtal. När Johan haft orken att ge patienterna det som de behöver och patienterna är nöjda.
- Men en bra dag kan också vara en dag när jag har hunnit göra klart allt för dagen inför nästa dag eller avsluta en patient som jag har arbetat med länge, avslutar han.