Inköpare

-Rätt kvalitet till rätt pris! Att göra bra investeringar för invånarna i Sörmland, det är grundläggande i mitt jobb, säger Johan Lundin som sedan 2016 arbetar som inköpare inom Region Sörmland.
Johans jobb handlar om att för skattemedel köpa in medicinteknisk utrustning till regionens verksamhet.

- Oavsett inköpsuppdrag är det alltid patienten som står i fokus. Mitt jobb bidrar till en mer patientsäker och kvalitetsförbättrad vård för regionens invånare.

- När jag började fick jag arbeta med direktupphandlingar. Det kunde till exempel vara inköp av konsulttjänster eller ögonbottenkameror. Då var min titel "operativ inköpare". Idag arbetar jag som strategisk inköpare och jobbar ibland med upphandlingar som tar nästan ett år att genomföra. Det kan till exempel vara en ny magnetkamera för 50 miljoner som ska köpas in. Då tillsätter vi en referensgrupp, gör omvärldsanalyser, träffar flera leverantörer och genomför studiebesök för att kunna göra ett så bra inköp som möjligt.

- Ibland går inköpen mycket snabbare, som under våren 2020 då vi plötsligt behövde köpa in nya ventilatorer (en maskin som hjälper patienten med andningen) till det stora antalet covidpatienter. Det var en akut situation där hela vår organisation fick jobba oerhört hårt. Men vi lyckades köpa in bra maskiner trots att hela världen skrek efter ventilatorer.

Johan är 30 år, född, uppvuxen och bosatt i Eskilstuna.
- Direkt efter gymnasiet arbetade jag som bartender på olika krogar och nattklubbar i Eskilstuna. Och så jobbade jag på olika musikfestivaler som till exempel Hultsfredsfestivalen och Arvikafestivalen.

2010 började Johan arbeta som trafikledare på Samres AB som försåg regionens patienter med sjukresor.
- Jag hade ofta kontakt med regionens telefonväxel så jag blev intresserad av att söka jobb som telefonist i deras växel och då blev jag anställd som timvikarie.

Snart utsågs Johan till teamledare för hela gänget i växeln, som mest 17 personer. Ett uppdrag som Johan tyckte var superkul.
-När min chef fick nytt jobb och började här på inköpsavdelningen så tipsade hon mig om ett ledigt jobb som operativ inköpare så jag sökte och fick jobbet. Trots att jag inte hade någon utbildning utöver de tre åren på gymnasiet. Men jag tycker verkligen att Region Sörmland ser varje enskild medarbetare. Jag har fått gehör för mina behov och möjlighet att utvecklas genom många utbildningar och kurser. Det har varit en lång upplärning med mycket utbildningsinsatser, inte minst på SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Som strategisk inköpare arbetar du bland annat med att annonsera ut upphandlingar, upprätta avtal och avtalsvård i nära relation med köparen, det vill säga verksamheten och leverantörerna.

Som operativ inköpare arbetar du bland annat med direktupphandlingar och förhandlingar.

Uppdaterat: 3 april 2023
R7Q2