Sjuksköterska och verksamhetsutvecklare: Möt Victoria Hultberg

Det var tänkt att bli ett antal veckor som hyrsköterska över sommaren. I stället blev det fast anställning och flytt från Gotland till Sörmland för sjuksköterskan Victoria Hultberg. Kollegorna på akutvårdsavdelningen på Nyköpings lasarett, tjänsten och möjligheterna att utvecklas och utveckla arbetsplatsen lockade.

– Planen var att jobba här i sex veckor och sedan åka vidare till Norge men jag blev så väldigt väl omhändertagen och kände att det var en trevlig arbetsgrupp med kollegorna och cheferna så jag kände ganska snabbt att jag ville stanna. Jag trivs väldigt bra på min arbetsplats, säger Victoria Hultberg.

Något som också vägde tungt var erbjudandet om tjänsten som innebär 50 procent som verksamhetsutvecklare och 50 procent kliniskt arbete.
– Jag vill verkligen vara med och utveckla verksamheten, det finns en möjlighet att vara med och bygga upp en bra grund här, det kände jag nästan från första dagen jag kom hit, säger Victoria Hultberg.

På akutvårdsavdelningen är medarbetarna ansvariga för patienter med olika behov där kliniktillhörigheten varierar beroende på sjukdomstillstånd. Tidigare bestod nästan hela avdelningen av hyrpersonal. Något som Victoria Hultberg snabbt märkte inte var optimalt, när hon själv var hyrsköterska.
– Hyrpersonal kan vara väldigt kompetenta och duktiga men många av de rutiner som finns på en arbetsplats missas. Det blir också en hög belastning på de som är fast anställda att hela tiden lära upp och skola in nya som kommer till arbetsplatsen. Det blir tungt i längden.

På akutvårdsavdelningen har man sedan en tid inte kunnat ta emot sjuksköterskestudenter. Detta för att de inte kan handledas av hyrsköterskor.
– Men nu kan vi ta göra det igen och det känns jättebra. Att ta emot studenter är ju i förlängningen ett sätt att rekrytera medarbetare, säger Victoria Hultberg.

Möjligheten att vara med och påverka sin arbetsplats är något Victoria Hultberg återkommer till. En möjlighet som inte finns på samma sätt som hyrsköterska.
– Du har inte alls samma skyldigheter mot din arbetsgivare som hyr. Man kommer till jobbet och gör sitt pass. Som anställd har man både rättigheter och skyldigheter på ett annat sätt.

Och visst är det är en stor skillnad i grundlön som regionanställd jämfört med hyr. Men sammanräknat tycker Victoria Hultberg inte att glappet blir så stort trots allt.
– Inräknat de extraersättningar vi har nu så blir skillnaden inte enorm. Plus att man som fast anställd får gå utbildningar och kurser betalda av arbetsgivaren. Sånt fick jag betala själv tidigare.

Uppdaterat: 16 februari 2023
E2YZ