Sjuksköterska

- Jag har ett väldigt brett yrke! Det känns som att det inte finns några gränser.

Jessica Bark Alm arbetar som sjuksköterska på ortopedavdelningen på Nyköpings lasarett. Här har hon jobbat sedan 2017.

- Jag hade funderat ganska länge på vad jag ville utbilda mig till och under tiden arbetade jag bland annat i en mataffär och i en bokhandel, berättar Jessica som började plugga till allmän sjuksköterska 2005. Efter tre års studier på distans vid Linköpings universitet var hon klar.

- Det första halvåret efter att jag var klar med utbildningen så arbetade jag på medicinavdelningen på Nyköpings lasarett men på grund av en omorganisation så hamnade jag på ortopeden i stället. Det blev faktiskt en väldigt lyckad förflyttning! På ortopeden handlade det framförallt om planerade operationer av höfter och knän och det var intressant att följa patienterna från att de kom in till att de skrevs ut. Det var jätteroligt med mycket fokus på hälsa.

Förändringar i livet gjorde att Jessica under ett halvår helt bytte bana till butikschef på ett café.

- Men jag tyckte inte riktigt att jag kom till min rätt och kände att min utbildning var bortkastad, så då kom jag tillbaka till hälso- och sjukvården och arbetade fem år på vårdcentralen i Trosa. Det passade mig bra eftersom jag vid den tiden hade små barn, berättar Jessica som är född och uppvuxen i Vagnhärad och Trosa och där bor hon fortfarande kvar med man och tre barn.

Sedan 2017 är Jessica tillbaka på ortopeden i Nyköping vilket hon stortrivs med.

- Det är jätteroligt! Det kan tyckas ganska smalt med ortopedi men det är medicinskt utmanande när patienterna har underliggande sjukdomar. Jag får även stötta kollegor när de är nya eller nyutexaminerade och jag är också huvudhandledare för sjuksköterskestudenter.

Hur är en bra dag på jobbet?

- När jag kommer till jobbet och det finns plats för alla patienter och vi bemöter varandra bra i teamet. Lagarbetet är viktigt eftersom vi är så många som är inblandade och jag är lite av spindeln i nätet i vårdteamet. Det är också viktigt att det är tryggt och bra för patienten och att allt flyter på. Kontakten med läkarna är också mycket bra och det är inte hieratiskt.

Att Jessica är nöjd med sitt yrkesval är alldeles uppenbart.

- Det finns ju alla möjligheter att arbeta med något annat inom det här skrået om jag vill. Det känns som att det inte finns några gränser. Jag skulle gärna vidareutbilda mig till barnmorska!

Uppdaterat: 27 januari 2023
ZNZJ