Specialistsjuksköterska

- För vissa patienter är faktiskt min insats skillnaden mellan liv och död. Utan mig på plats just där och då hade det inte gått bra. Det gör mig stolt, säger Therese Jansson, som sedan februari 2019 jobbar som specialistsjuksköterska på ambulansstationen i Katrineholm. Det innebär att hon åker ut med ambulansen på 5-10 larm varje arbetspass. Men aldrig ensam. I ambulansen är man alltid två kollegor.

- Jag har ingen aning om hur dagen kommer att se ut när jag kommer till jobbet. Det kan bli allt från en prio 1-utryckning till en bilolycka eller ett hembesök hos en äldre person med stark oro.

I ambulanssjukvården finns olika larmtyper. Ett "prio 1"-larm innebär att det är omedelbar fara för en persons liv och att utryckningen sker med påslagna blåljus i så hög hastighet som möjligt - men alltid på ett säkert sätt.

- Vi har särskilda radioapparater (Rakel) på oss när vi jobbar som börjar blinka och låta högt när det kommer ett larm. Inne på stationen så ropas larmet också ut i en högtalare av en automatisk röst. Vi har 90 sekunder på oss att kvittera larmet, det vill säga sätta oss i bilen och vara på väg. Då ska arbetskläderna vara på och all utrustning med.

- Det är klart att pulsen höjs när vi sticker iväg. Ibland vet vi inte så mycket mer än att det är akut och bråttom, men man försöker förbereda sig så mycket det går.

Karriärval

Men att rycka ut och rädda liv var inte någon självklar karriärväg för Therese.

- Fotbollen tog mycket av min tid under tonåren. På gymnasiet gick jag till och med samhällsprogrammet med fotbollsinriktning, men jag var väl inte riktigt tillräckligt bra för att bli proffs! Haha!

Fotbollsskorna hamnade på hyllan och Therese bestämde sig för att plugga vidare.

- En kompis som var ett par år äldre läste till sjuksköterska och jag fick höra så mycket spännande om utbildningen och praktiken så jag bestämde mig för att söka jag också. Det var faktiskt så jag fick idén att bli sjuksköterska! Det var inte alls "ett kall" som jag hade haft sen jag var liten eller så.

Therese sökte sjuksköterskeprogrammet på Sophiahemmet högskola och kom in. Utbildning till sjuksköterska finns på många orter över hela Sverige, bland annat på Mälardalens högskola.

- Jag pluggade vidare direkt efter gymnasiet och var 22 år när jag var klar. Det var nog inte förrän jag började jobba som jag på allvar förstod vad det var för yrke jag hade skaffat mig! Jag kände mig ärligt talat ganska oerfaren.

Börja jobba - i ett yrke med många möjligheter 

Första jobbet var inom geriatriken. 

- Geriatrik betyder att man jobbar med äldre patienter, över 65 år. För mig var det en väldigt bra start på karriären. Här fick jag min grund i yrket. Jag fick göra mycket av "hantverket", som att sätta nålar, ta prover och hantera många olika mediciner.

Efter ett år med äldre patienter bytte Therese fokus och började jobba med de allra yngsta patienterna på Karolinska sjukhuset, på barnintermediärvårdavdelningen (BIMA).

- Det är ju en av fördelarna med det här yrket, att det är så brett. Man kan välja att jobba inom väldigt många olika områden och med olika patientgrupper.

Efter två år på BIMA bestämde sig Therese att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska med inriktning på intensivvård.

- Medan jag pluggade vidare blev jag gravid med vårt första barn och jag var fruktansvärt nojig! På BIMA hade jag varit med och vårdat nyfödda med olika diagnoser och när jag var på första ultraljudet bad jag ultraljudssjuksköterskan kolla både det ena och det andra extra noga... Jag var nog superjobbig!

Efter avslutad vidareutbildning och föräldraledighet jobbade Therese på barnintensiven på Karolinska sjukhuset.

- Fortfarande är det som att något extra tänds till inom mig när jag åker på ett larm där ett barn är inblandat. Samtidigt kan jag också känna ett slags lugn eftersom jag har mycket erfarenhet med mig från tiden på barnintensiven.

Nytt jobb och boende i Sörmland

 I slutet av 2018 bestämde sig Therese och hennes familj för att lämna stadslivet i Stockholm.

- Vi hade nyligen fått vårt andra barn och ville att de skulle växa upp i en lugnare miljö. Vi hittade en perfekt plats mittemellan Nyköping och Katrineholm och plötsligt bodde vi på landet! Här trivs vi jättebra med lugnet och närheten till naturen. Ibland tycker barnen att det är lite väl lugnt eftersom det inte finns så många Pokémons att fånga! Men vi har istället ett 30-tal höns som värper bortåt 150 ägg i veckan... Så det blir mycket pannkakor!

I samband med flytten sökte Therese jobb på ambulansstationen i Katrineholm.

- För sjuksköterskor är arbetsmarknaden väldigt god och det känns skönt att veta att man inte behöver stå utan ett jobb.

Efter att ha jobbat snart 12 år som sjuksköterska känner Therese att hon samlat på sig erfarenhet och landat ordentligt i yrket.

- Jag analyserar varje patient i efterhand i huvudet och tänker på om jag gjorde rätt. Jag diskuterar också mycket med mina kollegor och med vår läkare. Det är väldigt utvecklande och ger mig ökade kunskaper och därmed säkerhet inför kommande utryckningar. Att jobba som sjuksköterska är lite som att köra bil. Du behöver köra några år innan du är racerförare!

Uppdaterat: 5 december 2022
ZK77