20 oktober 2020

Ännu fler alternativ för testning av pågående covid-19

Nu ökar vi tillgängligheten när det gäller provtagning för pågående covid-19. En buss finns på plats i både Trosa och Gnesta, i Strängnäs finns en provtagningsstation och på apoteket i Torshälla är det snart möjligt för symtomfria personer att hämta ut testkit. Som tidigare är det 1177.se som gäller för att boka tid för provtagning.

- Vi vill verkligen att så många som möjligt, som har symtom, testar sig. Detta för att vi vill få ned samhällspridnigen av covid-19 i Sörmland. Med utökade möjligheter att testa sig gör vi det enklare för Sörmlänningarna, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Att testa sig för pågående covid-19 infektion, så kallat PCR-prov, är viktigt för att öka kunskapen om smittläget, sätta in rätt åtgärder för de som är smittade och deras familjer. För att göra det lättare att testa sig ökar nu möjligheterna med buss i både Trosa och Gnesta olika dagar. Dessutom är det snart möjligt att skicka ett friskt ombud för att hämta testkit på apoteket i Torshälla. Vi utökar också möjligheten till hemleverans av testkit fem dagar i veckan i Katrineholm, Flen och Vingåker. Med start vecka 44 kommer dessutom en provtagningsbuss att finnas i Eskilstuna.

Tidsbokning, där de olika valmöjligheterna finns tydligt angivna, sker genom att logga in på 1177.se. För detta krävs möjlighet att legitimera sig digitalt, med mobilt BankID eller Freja eID Plus. Du kan inte boka test genom att ringa till 1177.

Läs mer om hur du bokar provtagning här

VJ3E