16 oktober 2020

Fejkade samtal säger sig komma från 1177 vårdguiden

1177 vårdguiden har vid upprepade tillfällen fått information från personer som säger sig ha blivit uppringda av medarbetare från rådgivningstjänsten. Detta stämmer inte och chefen för Region Sörmlands 1177 verksamhet, Sabina Kalaitzis Barrögård, uppmanar till vaksamhet.

- Vi på 1177 Vårdguiden ringer inte upp patienter utan att de kontaktat oss först. Vi råder alla som blivit uppringda av personer som utger sig att komma från oss att göra en polisanmälan. Jag tycker att detta är ett väldigt fult sätt att försöka lura människor samtidigt som det svärtar vår verksamhet, säger Sabina Kalaitzis Barrögård.

Enbart under oktober har ett antal personer blivit uppringda av någon, eller några, som utger sig för att arbeta på 1177 vårdguiden. Främst är det äldre personer som kontaktats och fått frågor om de är ensamma hemma, om de vill ha hembesök och ombetts att svara på frågor i en enkätundersökning.

- Vi har ingen uppsökande verksamhet i form av hembesök och vi utför inte heller egna fristående enkätundersökningar. Vi vill inte skrämma upp våra invånare men vi vill uppmärksamma om att detta sker och att vi inte arbetar på det här sättet, säger Sabina Kalaitzis Barrögård.

Fakta:

Medarbetare på 1177 vårdguiden kan ringa upp patienter för vidare rådgivning men detta enbart till personer som först sökt hjälp hos 1177 via telefon. Exempelvis en patient som uppgett ett symtom men rådgivningssköterskan vill avvakta en tid innan beslut tas. Då kan sköterskan och patienten som ringt göra en överenskommelse om att bli uppringd.

DMC6