10 november 2020

Ny provtagningsstation öppnar i Nyköping

Trycket på provtagning för pågående covid-19 är fortsatt högt, och för att möta den ökade efterfrågan fortsätter vi utöka vår kapacitet. Nu finns ytterligare en provtagningsstation på plats i Nyköping.

- Provtagningen är ett avgörande redskap för att hindra och spåra smittan, därför är det viktigt att vi kan ta prov på alla som behöver i tid. Vi fortsätter arbeta för att öka vår kapacitet där det behövs, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Sedan tidigare finns provtagningsstationer i Eskilstuna, Katrineholm, Gnesta, Strängnäs och Trosa. Du kan också skicka ett friskt ombud till apoteket för att hämta och lämna ett testkit, eller få det hemlevererat om du inte har möjlighet att själv ta dig till en provtagningsstation eller skicka någon till apoteket. All bokning sker precis som tidigare genom att logga in på 1177.se. Du kan inte boka tid genom att ringa 1177.

För att hinna ikapp med provtagningen kommer vi även tillfälligt att skära ner på 5-dagarstest av anhöriga i hushållskarantän. Om du delar hushåll med en person som testat positivt för covid-19 ska du även fortsättningsvis hålla dig hemma. Den läkare som kontaktar dig kommer att berätta vad som gäller för provtagning.

Läs mer om hur du bokar provtagning på 1177.se

AEQZ