Bilden visar Sörmlands Museum
20 februari 2020

Sörmlands museum nominerat till Årets museum!

Sörmlands museum är ett av tre museer som är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset som delas ut i Visby i april.

Hösten 2018 invigde Sörmlands museum länets nya museihus i Nyköping med ett unikt koncept där besökarna erbjuds att nära och direkt ta del av människors livsberättelser. Museets samlingar är placerade i så kallade Berättande magasin, mitt i huset i de publika rummen, fullt synliga och tillgängliga för alla. Samlingarna är strukturerade för att förmedla berättelser om och av människorna bakom föremålen, arkivhandlingarna och fotografierna, ge nutida och historiska perspektiv och samtidigt belysa stora, existentiella frågor.

Att sätta människan i centrum - gårdagens, dagens och morgondagens - är ledstjärnan för museets verksamhet, och i det nya huset har denna bärande idé kunnat förverkligas fullt ut.

Juryns motivering:

Samlingarna har flyttat ut i de publika rummen och presenteras i berättande magasin. Sörmlands museum visar på nya sätt att arbeta som kombinerar föremålens historia med publikens upplevelse. Med berättelsen och människan i centrum, skapar museet en mötesplats där publiken kan delta i museets verksamhet, bidra till samlingarna och möta andra människor.

- Det är fantastiskt roligt att vara en av tre nominerade, säger Susanna Janfalk, länsmuseichef på Sörmlands museum. Det är ett stort erkännande för det arbete som museets alla medarbetare har genomfört under ledning av förra länsmuseichefen Karin Lindvall. Med det nya huset som nav driver vi en bred och varierad verksamhet i hela länet.

Vinnaren av Årets museum 2020 tillkännages under museernas Vårmöte i Visby den 27 april. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delas ut av kulturminister Amanda Lind. Förra året utsågs Skissernas Museum i Lund till Årets museum 2019.

JN6U