14 februari 2019

Sörmländsk hjärtvård i topp

De goda resultaten för den Sörmländska hjärtvården står sig. Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett hamnar på delad andraplats i Swedehearts årsrapport. Det visar sammanställningen av kvalitetsregister för 2018 som släpptes i dag, 14/2.

– Hjärtinfaktsvården i Sverige är i absolut världsklass och att vi då tillhör toppen på den listan är så klart otroligt glädjande, säger Stefan Pettersson, överläkare på Mälarsjukhusets medicinklinik och sektionsansvarig på hjärtavdelningen.

Swedheart redovisar varje år statistik ur flera olika kvalitetsregister som ger en samlad bild över hjärtvården i Sverige. Sörmland har i flera år fått mycket goda resultat, något som alltså står sig även då 2018 har sammanställts.

Hjärtvården på Mälarsjukhuset tar varje år omhand omkring 300 hjärtinfarkter som inkluderas i kvalitetsregistret. Patienternas omhändertagande följs väldigt noga och resultaten förs in i kvalitetsregistren. Något som gör att medarbetarna har lätt att följa det arbete som görs för att kunna identifiera områden att utveckla.
– Och grunden för detta är såklart den vård som vi ger patienterna, säger Stefan Pettersson.

Fakta

Både Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett får 8,5 poäng i Swedhearts årsrapport över den svenska hjärtvården vilket ger dem en topplacering. Kullbergska sjukhuset i Katrineholm återfinns också på den övre delen av listan med 6,5 poäng. Totalt kan 11 poäng delas ut vilket inget sjukhus har fått i sammanställningen över 2018. Högst placering får Falun med 9 poäng.

Innehållsansvarig: Fredrik Gustavsson
JTMZ