Poet läser en dikt ackompanjerad av musiker som spelar oud

Litteraturen i fokus i Sörmland berättar

Alla människor har rätt att få dela sin berättelse och sitt eget skapande i en form som passar var och ens förutsättningar. Det treåriga projektet Sörmland berättar vill bidra till att fler berättelser får ta plats och höras. Särskilt fokus har vi på flerspråkigt berättande, på ungas berättande och på litterärt skrivande i länet.

Om projektet Sörmland berättar

Tanken är att Sörmland berättar ska bidra till ökad samverkan i länet mellan olika aktörer kring litterära arrangemang och aktiviteter som främjar läsande, litteratur, flerspråkig litteratur och berättartraditioner. Projektet fokuserar på muntligt och skriftligt berättande, särskilt flerspråkigt, i form av berättarkvällar och skrivarcirklar. Projektet ska samtidigt ta reda på hur vi bäst kan arbeta litteraturfrämjande i regionen även på lång sikt.

Sörmland berättar är en satsning på litteraturen som konstform i regionen och har fått medel från Kulturrådet.

Läs mer om Sörmland berättar på bloggen sormlandberattar.com

Här ser du ett urval av de aktiviteter som är aktuella just nu! 

 

Illustration av en person som framför poesi Illustratör är Maria Eriksson

Länsfinal i Poetry Slam

Den 4 maj kl.18 är det länsfinal på Musikens hus i Katrineholm. I länsfinalen möts åtta poeter från hela länet och tävlar om fyra platser i Svenska Mästerskapen som i år sker i Malmö. En av dem blir dessutom årets Sörmlandsmästare. För att bli en av de åtta behöver du vinna ett av de lokala kvalen. Vill du vara publik eller delta i tävlingen? Du behöver inte föranmäla dig. Anmälan sker direkt på plats före tävlingen.

Här är datumen för de återstående kvaltävlingarna: 

Torsdagen 21 mars kl.19.00 Nyköping Propellerteatern Behmbrogatan
Onsdagen 3 april kl.19.00 Katrineholm Ungkulturhuset Perrongen
Torsdag 4 april kl.18.30 Vingåkers bibliotek.
Onsdagen 10 april kl.19.00 Katrineholm Ungkulturhuset Perrongen

Illustratör skissar utifrån berättelser om hur det var att flytta från Finland till Serige

Finsk-svensk barnbok

Hur tar vi idag tillvara erfarenheten från de finnar som invandrade till Sverige och Sörmland för 50 år sedan? Frågan dök upp i en berättargrupp i Oxelösund och blev starten på ett samarbete kring en tvåspråkig barnbok.

Vi samlade in äldre sverigefinnars berättelser och de blir nu till en illustrerad barnbok för åldrarna 7-10 med text på både svenska och finska. Boken ska bli klar under våren och har blivit möjlig att göra med stöd från Region Sörmland, de sverigefinska förvaltningsområdena i tre kommuner och Torshälla finska förening. Läs mer om arbetet med boken här.

 

Litterära språkvänner

Litterära språkvänner

I projektet Litterära språkvänner samlas och samarbetar författare och skribenter med olika språk, och genomför olika evenemang tillsammans. Samarbetena ser olika ut beroende på inrikting. Just nu arbetar en pilotgrupp  med hjälp av en regissör med en teaterföreställning som bygger på talad poesi.

Andra Litterära språkvänner jobbar mer på sina kammare med varandras texter och håller kontakt på nätet. Projektet har genomfört fyra flerspråkiga poesikvällar i länet och tre fornvandringar med poesi ute. Litterära språkvänner pågår och utvecklas under hela projektperioden.

 

En mikrofon på ett stativ i en studio

Sörmländska berättare i Sveriges Radio P4 Sörmland

Under våren kan du lyssna till sörmländska berättare i radio P4. Möt romanförfattare, poeter, lokala deckardrottningar, serietecknare och barnboksförfattare, alla med sin egen historia. Gemensamt för dem är att de bor och verkar i Sörmland.

Robert Åsbacka var först ut i vårens programserie. Robert är en prisbelönt finlandssvensk romanförfattare som även skrivit dramatik och som givits ut både i Sverige och i Finland. Så slå på radion på onsdagar udda veckor kl. 11.00.

 

En poet framträder inför sin publik i en skog

Skriva och berätta i Sörmland 

I september 2018 gick 14 bibliotekarier och lärare från hela länet och lärde sig att leda skrivarkurser, berättarcafeer och Poetry Slam. De arbetar med både barn och unga och vuxna. Alla fjorton ska nu genomföra varsin verksamhet fram till september 2019. Vill du veta vem eller vilka som åkte från din kommun? Kontakta Sörmland berättar.

 

 

Sörmländska författare deltar i utställartorg vid mariefreds litteraturfestival

Utställartorg

 Projektet samordnar utställartorg för egenutgivna författare, lokala förlag och litterära sällskap, en plats för att mötas, nätverka och sälja böcker.

Hittills har två torg hållits, på Litteraturfesten i Mariefred 2018 och Författarnas Julmarknad på Eskilstuna Stadsmuseum december 2018. Vill du medverka på kommande utställartorg eller ta emot ett utställartorg i din del av Sörmland? Kontakta Sörmland berättar. 

 

Våra prioriterade områden just nu

Uppdaterat: 19 mars 2019
37DS