Poet läser en dikt ackompanjerad av musiker som spelar oud

Litteraturen i fokus

Från och med 2021 är litteraturutveckling en permanent funktion i Region Sörmland. Det litteraturfrämjande projektet "Sörmland berättar" pågick 2017-2020 och la grunden till arbetet med litteraturen.

Om projektet Sörmland berättar

Sörmland berättar tillkom för att bidra till ökad samverkan i regionen mellan olika aktörer kring litterära arrangemang och aktiviteter som främjar läsande, litteratur, flerspråkig litteratur och berättartraditioner. Projektet avslutades i slutet av 2020 och utvärderades i en fristående utredning som visade att det fanns ett behov och en lucka som projektets litterära aktiviteter och nätverk fyllde. 

Här ser du ett urval av de aktiviteter som är aktuella just nu! 

Skrivande vid skrivarskola för unga.

 

Ung och litterär?

Region Sörmland ger i samarbete med det lokala Widegrens förlag ut en länsantologi med texter av unga skrivare från högstadiet och gymnasiet under början av 2021.

I juni genomförs projektet Platsens författare i flera kommuner. Platsens författare innebär att unga får sommarjobba med att utveckla sitt skrivande, men professionell handledning.

Det blir även en ny sommarförfattarskola för unga skrivare på Nynäs Slott i augusti.

Aktörer i föreställningen Städer av kärlek och rädsla

Litterära språkvänner

I Litterära språkvänner möts skrivande människor med olika spåk och erbjuds möjlighet att översätta och översättas och lära känna olika litterära traditioner. Ett resultat har varit en hel teaterföreställning med fem poeter och en musiker- Städer av rädsla och kärlek som spelats i Nyköping, Eskilstuna, Linköping och Finspång. En rad poesikvällar har genomförts på olika orter i länet. En andra grupp gör läsningar bland annat i Nyköping och en tredje rekryteras nu. Projektet gör poesi, känslor och tankar tillgängligt över språkgränser och skapar kontakter mellan kulturarbetare. Skriver du på ett annat språk och vill delta? Skriver du på svenska och vill ha en litterär språkvän? Kontakta oss!

Poeten Christer Eriksson vid ett av sina framtrödanden

Poetry Slam

Poetry Slam är konsten att tävla i poesi med en publikjury. Vi ordnar uttagningar i länet för fjärde året i rad och sänder ett lag med fyra poeter till Svenska Mästerskapen i Uppsala 2021. Vi kan även erbjuda högstadier och gymnasieskolor hjälp att anordna poetry  slam. Vill du ha hand om kvaltävlingar på din ort? Kontakta oss!

Utsnitt från illustration till boken Lakritspipor och korvsoppa. Illusttratör Rainer Paakkinen

Finsk-svensk barnbok

Hur tar vi idag tillvara erfarenheten från de finnar som invandrade till Sverige och Sörmland för 50 år sedan? Frågan dök upp i en berättargrupp i Oxelösund och blev starten på ett samarbete kring en tvåspråkig barnbok.

Författaren Eija Salminen och illustratören Rainer Paakkinen samlade in äldre sverigefinnars berättelser och skapade en illustrerad barnbok med text på svenska och finska parallellt. Boken utkom i november 2019 och delades ut i de finska förvaltningsomårdena och till regionens väntrum. Boken finns även att köpa av Svedbacka bokförlag, även som pdf och ljudbok inläst av förfatatren Eija Salminen. Boken blev möjlig att göra med stöd från Statens Kulturråd, Region Sörmland, de sverigefinska förvaltningsområdena i tre kommuner och Torshälla finska förening.

Poesigympa

Ge din kropp och själ en genomkörare på en och samma gång...och upptäck både klassisk och samtida poesi!
Vi driver projekt Poesigympa, ett koncept som förenar hälsa, läs- och litteratur och kulturstöd.

Du kanske vill bli ledare och hålla egna pass, eller bara prova för din egen skull? Poesigympa kan liknas vid en lugn pausgympa. Du behöver inga speciella kläder och blir inte jättevarm. Däremot får du lösa upp axlar och nacke och öva balans i lugn takt medan du lyssnar på svensk poesi, från klassiker till samtida poeter.

Vi håller regelbundet online-utbildningar för dig som vill lära dig poesigympa.

 Sörmländska författare

Vi vill stötta sörmlandsförfattare, lokala förlag och litterära sällskap. Det kan ske på en mängd sätt, genom att skapa platser för att mötas, exponeras och förmedla kontakter. Det kan handla om utställartorg,stöd till litterära festivaler, samarbeten med lokala medier, uppdrag av olika slag, stöd i att söka stipendier, utbildning och mycket annat. Vi har en bred syn på vem som är en sörmlandsförfattare. Man kan bo här, verka här, komma härifrån eller på annat sätt ha en koppling till regionen. Sverige består av regioner och vi samarbetar med andra regionala litteraturutvecklare för att främja ordkonst i alla dess former. Har du ett projektförslag, eller söker en lokal skribent eller skrivpedagog?

 Kontakta oss.

 

Våra prioriterade områden just nu

Evenemang

Fler händelser
Innehållsansvarig: Iréne Karlbom Häll
Uppdaterat: 15 januari 2021
UDV6