Poet läser en dikt ackompanjerad av musiker som spelar oud

Litteraturen i fokus i Sörmland berättar

Alla människor har rätt att få dela sin berättelse och sitt eget skapande i en form som passar var och ens förutsättningar. Det treåriga projektet Sörmland berättar vill bidra till att fler berättelser får ta plats och höras. Särskilt fokus har vi på flerspråkigt berättande, på ungas berättande och på litterärt skrivande i länet.

Om projektet Sörmland berättar

Tanken är att Sörmland berättar ska bidra till ökad samverkan i länet mellan olika aktörer kring litterära arrangemang och aktiviteter som främjar läsande, litteratur, flerspråkig litteratur och berättartraditioner. Projektet fokuserar på muntligt och skriftligt berättande, särskilt flerspråkigt, i form av berättarkvällar och skrivarcirklar. Projektet ska samtidigt ta reda på hur vi bäst kan arbeta litteraturfrämjande i regionen även på lång sikt.

Sörmland berättar är en satsning på litteraturen som konstform i regionen och har fått medel från Kulturrådet.

Läs mer om Sörmland berättar på bloggen sormlandberattar.com eller ta del av våra tio sörmländska boktips!

Här ser du ett urval av de aktiviteter som är aktuella just nu! 

Författarskola för unga i sommar

Åtta elever i åldrarna 14-17 från olika delar av regionen är nu antagna och ska gå författarskolan vecka 32! Läs mer på bloggen!

Vinnaren i Poetry slam 2019 Astrid Joelsson

Ny Sörmlandsmästare i Poetry Slam

Ny Sörmlandsmästare är Astrid Joelsson, som redan förra året var i SM-final. Hon utsågs vid länsfinalen på Musikens Hus i Katrineholm 4 maj.

I Sörmlandslaget som nu ska tävla i SM i Poetry Slam i Malmö under Kristi Himmelfärdshelgen ingår även Anna Enbom, Christer Eriksson och Anna Frölander.

Sörmland skickar även ett s k teampiecelag, som tävlar med gruppframträdanden, och består hittills av Anna Enbom och Wafai Layla. I år har poeter kunnat tävla i Eskilstuna, Mariefred, Nyköping, Katrineholm och Vingåker. Målet för nästa säsong är fler lokala kvaltävlingar i Sörmland. Tävlingar kan hållas på både bibliotek, fik och andra platser där människor gillar att samlas. Vill du ha hand om kvaltävlingar på din ort? Kontakta oss!

Illustratör skissar utifrån berättelser om hur det var att flytta från Finland till Serige

Finsk-svensk barnbok

Hur tar vi idag tillvara erfarenheten från de finnar som invandrade till Sverige och Sörmland för 50 år sedan? Frågan dök upp i en berättargrupp i Oxelösund och blev starten på ett samarbete kring en tvåspråkig barnbok.

Vi samlade in äldre sverigefinnars berättelser och de blir nu till en illustrerad barnbok för åldrarna 7-10 med text på både svenska och finska. Boken ska bli klar under våren och har blivit möjlig att göra med stöd från Region Sörmland, de sverigefinska förvaltningsområdena i tre kommuner och Torshälla finska förening. Läs mer om arbetet med boken här.

Litterära språkvänner

Litterära språkvänner

I projektet Litterära språkvänner samlas och samarbetar författare och skribenter med olika språk, och genomför olika evenemang tillsammans. Samarbetena ser olika ut beroende på litterär inriktning. Just nu arbetar en grupp med en längre poesiteaterföreställning som har premiär i höst. En mindre föreställning med två medverkande vid namn "Kärlek och asyl" finns redan och kan bokas av bibliotek, skolor mm.

Föreställningen Städer av kärlek och rädsla har premiär i Nyköping 21 september. Det blir även en föreställning i Eskilstuna 29 september.

Andra Litterära språkvänner jobbar mer textbaserat. En grupp om fyra poeter genomför flerspråkiga läsningar i regionen, bland annat i Trosa, Flen och Oxelösund. (bild) Litterära språkvänner pågår till och med 2020 och utvecklas under hela projektperioden. Skriver du på ett annat språk och vill delta? Skriver du på svenska och vill ha en litterär språkvän? Kontakta oss 

En mikrofon på ett stativ i en studio

Sörmländska berättare i Sveriges Radio P4 Sörmland

Under våren kan du lyssna till sörmländska berättare i radio P4. Möt romanförfattare, poeter, lokala deckardrottningar, serietecknare och barnboksförfattare, alla med sin egen historia. Gemensamt för dem är att de bor och verkar i Sörmland. I vår har vi träffat Robert Åsbacka, Christer Hermansson, Eva Stilling, Arto Hämmaläinen, Erik Bergqvist, Cecilia Rojek, Karin Flygare, Håkan Boström och Anna Enbom. Så slå på radion på onsdagar udda veckor kl. 11.00 fram till och med v 25. Du kan också lyssna i efterskott. De flesta sändningar ligger här!

 

En poet framträder inför sin publik i en skog

Skriva och berätta i Sörmland 

I september 2018 gick 14 bibliotekarier och lärare från hela länet och lärde sig att leda skrivarkurser, berättarcafeer och Poetry Slam. De arbetar med både barn och unga och vuxna. Alla fjorton ska nu genomföra varsin verksamhet fram till september 2019. Vill du veta vem eller vilka som åkte från din kommun? Kontakta Sörmland berättar.

 

Sörmländska författare deltar i utställartorg vid mariefreds litteraturfestival

Utställartorg

Projektet samordnar utställartorg för egenutgivna författare, lokala förlag och litterära sällskap, en plats för att mötas, nätverka och sälja böcker. Nästa julmarknad är 7 december på Eskilstuna stadsbibliotek, anmälan är öppen.

Hittills har två torg hållits, på Litteraturfesten i Mariefred 2018 och Författarnas Julmarknad på Eskilstuna Stadsmuseum december 2018. Vill du medverka på kommande utställartorg eller ta emot ett utställartorg i din del av Sörmland? Kontakta Sörmland berättar. 

 

Våra prioriterade områden just nu

Uppdaterat: 18 juli 2019
54WN