En poet läser en dikt ackompanjerad av musiker som spelar instrumentet oud.

Litteraturutveckling Sörmland

Litteraturen är ett nytt konstområde inom Region Sörmland. Vi vänder oss till dig som är verksam i Sörmland och som är professionell författare, översättare, dramatiker, serieskapare eller poet, men även till till dig som skriver på fritiden. Vi samarbetar med bokförlag, bibliotek och många andra som arbetar med litteraturområdet i Sörmland.

Har du en idé? Vill du komma i kontakt med andra som håller på med litteratur? Hör av dig till oss!

Utveckla ditt skrivande under våren

Välkommen att anmäla dig till tre digitala skrivträffar för dig som är 15 år och uppåt. Författaren Karin Flygare leder träffarna som sker torsdagarna 15 april, 29 april och 13 maj, alla gångerna mellan klockan 18.30 – cirka 19.30. Träffarna genomförs i samarbete med tidskriften Trakten.
Du anmäler dig här på Traktens webbsida.

Författarskola i augusti

Gillar du att skriva? I sommar genomför vi en sommarförfattarskola 10-13 augusti 2021 med internat på vackra Nynäs slott vid Rundbosjön mellan Trosa och Nyköping. Huvudlärare är poeten, författaren och kulturjournalisten Lars Hermansson, och du får även möta författarna Karin Flygare och Arkan Asaad.

Vem kan söka till författarskolan?

Du som är mellan 13-20 år och bor (är skriven) i Sörmland. Du ska ha ett starkt och dokumenterat intresse för litteratur och skrivande.

Hur söker jag?

Du mejlar din ansökan senast 30 maj! Skriv "Ansökan författarskola" i ämnesraden. Bifoga ett personligt brev (max ½ A4-sida) och ett arbetsprov (max 1 A4 sida, 12 punkter). Du får, men måste inte ange referenspersoner. Glöm inte att lämna telefonnummer och e-postadress i ansökan.

Vi väljer deltagare utifrån att vi önskar deltagare från alla delar av Sörmland. Sex till åtta personer kommer att antas, plus några reserver.

Platsens författare i sommar

Vill du sommarjobba som författare? Platsens författare är ett projekt som vill synliggöra sörmländska författarskap och Sörmland som litterär plats samtidigt som det ger dig som är en ung litterär talang en chans att utveckla din förmåga. Du får en feriepraktikplats där du ägnar dig åt att skriva under fyra veckor. Du får handledning av författaren Robert Åsbacka och möjlighet att träffa andra unga som skriver.

Platsens författare har genomförts under flera år i Jönköpings län. Sommaren 2020 genomfördes Platsens författare för första gången i Sörmland, i Nyköping, i form av ett stipendium till Maria Gripes minne med två deltagande unga skribenter. Skribenternas texter kommer att publiceras i Ung antologi. Titta gärna på denna film om Platsens författare i Nyköping.

Platsens författare i Eskilstuna 

För dig som är 16-18 år. Platsens författarskap/tema är 1920-talet. Information om Platsens författare i Eskilstuna hittar du här (sök upp "Skrivprojekt 1920-tal")

Platsens författare i Nyköping

För dig som går i årskurs 9 eller år 1-2 i gymnasiet. Platsens författarskap är Maria Gripes minne. Skicka e-post till kontaktpersonen i Nyköping

Platsens författare i Strängnäs

För dig som är 16-18 år. Platsens författarskap är Bo Setterlind. Information om Platsens författare i Strängnäs hittar du här.

Platsens författare i Trosa

För dig som går i årskurs 9 eller år 1-2 i gymnasiet. Platsens författarskap är Sven Delblanc. Information om Platsens författare i Trosa hittar du här

Platsens författare i Vingåker

För dig som går i årskurs 9. Platsens författarskap är PC Jersild. Skicka e-post till kontaktpersonen i Vingåker

 

 

Uppdaterat: 29 april 2021
CCSZ