Ett kollage med olika människor

För dig som arbetar på skola och bibliotek

Sörmland är fullt av poeter i alla de genrer och på många språk. I projektet Litterära Språkvänner har de bekantat sig med varandra, samarbetat och blivit översatta åt alla håll, om och om igen. Resultatet visas bland annat i tio korta filmer.

Sörmland har en rik kulturmiljö där många poeter valt att slå sig ned och verka. Under Folk och Kultur 10-13 februari premiärvisade vi tio av dem i tio korta filmer som visar en liten del av allt som skapas här. Men regionen innehåller förstås många fler, som skriver dikter och delar på sociala medier, läser, kommunicerar, inspirerar och stöttar varandra i olika samarbeten och konstellationer.

Om poeterna

Från vänster till höger i övre raden: Ola Husamou, som är Eskilstunas fristadsförfattare och även uttrycker sig med bildkonst, Lars Hermansson, som driver Bie Biennal med litterära salonger och sommarbiennaler för litteratur och konst i ett sädesmagasin stax utanför Katrineholm. Wafai Layla, poet från Syrien,  som nu bor i Katrineholm. Wafai har slagit igenom i Sverige, fått flera verk översatta och blev bland annat 2019 års kulturstpendiat i Region Sörmland. Anna Enbom, regerande sörmlandsmästare i Poetry Slam, Eskilstuna. Erik Bergqvist, poet, musiker och kritiker, bosatt i Bettna.

Nedre raden: Malkon Malkon, poet från Syrien bosatt i Eskilstuna, Christer Eriksson och Andreas Larsson, båda estradpoeter och teaterarbetare i Nyköping, samt Lukman Mahmoud och Dilsa Yûsûf, båda poeter, litterturkritiker och översättare, bosatta i Eskilstuna.

Och en rad andra som inte fick plats denna gång.

Vill du visa filmerna?

Filmerna kan delas till bibliotek i regionen och visas i deras sociala medier mot en royaltyersättning till poeterna. Vi kan även förmedla digitala författarbesök av dessa poeter och andra sörmlandsförfattare. Kontakta oss för mer information.

Uppdaterat: 11 juni 2021
4J43