Sörmlandspoesi på Folk och Kultur

Sörmland är fullt av poeter i alla de genrer och på många språk. I projektet Litterära Språkvänner har de bekantat sig med varandra, samarbetat och blivit översatta åt alla håll, om och om igen. Resultatet visas bland annat i tio korta filmer.

Sörmland har en rik kulturmiljö där många poeter valt att slå sig ned och verka. Under Folk och Kultur 10-13 februari premiärvisar vi tio av dem i tio korta filmer som visar en liten del av allt som skapas här. Men regionen innehåller förstås många fler, som skriver dikter och delar på sociala medier, läser, kommunicerar, inspirerar och stöttar varandra i olika samarbeten och konstellationer.

Från vänster till höger i övre raden: Ola Husamou, som är Eskilstunas fristadsförfattare och även uttrycker sig med bildkonst, Lars Hermansson, som driver Bie Biennal med litterära salonger och sommarbiennaler för litteratur och konst i ett sädesmagasin stax utanför Katrineholm. Wafai Layla, poet från Syrien,  som nu bor i Katrineholm. Wafai har slagit igenom i Sverige, fått flera verk översatta och blev bland annat 2019 års kulturstpendiat i Region Sörmland. Anna Enbom, regerande sörmlandsmästare i Poetry Slam, Eskilstuna. Erik Bergqvist, poet, musiker och kritiker, bosatt i Bettna.

Nedre raden:Malkon Malkon, poet från Syrien bosatt i Eskilstuna, Christer Eriksson och Andreas Larsson, båda estradpoeter och teaterarbetare i Nyköping, samt Lukman Mahmoud och Dilsa Yûsûf, båda poeter, litterturkritiker och översättare, bosatta i Eskilstuna.

Och en rad andra, förstås, som inte fick plats denna gång.

Uppdaterat: 7 februari 2021
DBT8