Kulturstipendiater 2020

Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet har vid sammanträdet 9 oktober utsett årets kulturstipendiater med nedanstående motiveringar.

På grund av corona blev det tyvärr ingen vanlig stipendieutdelning 2020. Istället finns ett antal filmer inom kategorierna honnörsstipendium och professionell konst/kultur. Se dem gärna här!

HONNÖRSTIPENDIUM

Anna-Lena Pocock Bergström 20 000 kr

Anna-Lena har mycket aktivt och på flera sätt bidragit till det sörmländska kulturlivet. Som mångårig kreativ kraft på länsmuseet, med många samarbeten med många olika aktörer, har Anna-Lenas arbete resulterat i bland annat Stora Historiepriset, boken Sörmländska matminnen, Albertus Pictor-jubileet och den lättsamma föreställningen Historisk striptease.

För vissa innebär pensioneringen ett mindre aktivt liv men som den sanna eldsjäl Anna-Lena är har hon istället antagit rollen som drivande ordförande i Gnesta filmklubb.

Region Sörmland vill genom att tilldela Anna-Lena Pocock Bergström 2020 års honnörsstipendium visa sin uppskattning för att hon under många år på ett inspirerande och mångsidigt sätt spridit kulturhistorisk kunskap i länet.

PROFESSIONELL KONST/KULTUR

Katariina Edling 20 000 kr

Katariina Edling är en balettdansare med en lång och framgångsrik karriär vid Kungliga Operan bakom sig. Katariina, som nu verkar som dansare och danslärare, har även startat en egen dansskola i Nyköping. Med sin föreställning V/S har hon turnerat i hela regionen, och är under 2020 aktuell med en mindre version av verket på Nyköpings teater.

Katariinas arbete främjar konstformen dans i Sörmland på många plan och i många rum. Framför allt lyfter hennes gärning den klassiska baletten i regionen – en dansgenre som varken den sörmländska publiken eller personer som vill utöva den på fritiden har haft stor tillgång till, hittills. Katariinas driftighet kommer många till del och hon brinner för att nå en ny och större publik med konstformen balett, vilket kräver ett nytänkande när det gäller form och platser för verken.

Region Sörmland vill genom att tilldela Katariina Edling 2020 års kulturstipendium i kategorin Dans visa sin uppskattning för hennes konstnärliga nyskapande, driftighet och för att hon tillgängliggör balett som konstform, för både publik och utövare, i regionen.

Gülbeden Kulbay 20 000 kr

Gülbeden Kulbay är en svensk multikonstnär med turkisk bakgrund som arbetat med Performance och Community-Art i drygt 10 år. I ett fängslande konstnärskap använder hon den kropp hon har närmast - sin egen - för att gestalta samtidigt universella som intima frågor om vad det innebär att vara människa.

Teman som identitet, tvång och invanda föreställningar utforskas genom performanceverk som ofta tar plats mitt i livet eller på offentliga platser, för vem som helst att uppleva. Med världen och Gnesta som sin arbetsplats skapar Gülbeden Kulbay träffande och oväntade möten där vi plötsligt blir ställda inför oss själva eller det som är mellanmänskligt.

Region Sörmland vill genom att tilldela Gülbeden Kulbay 2020 års kulturstipendium i kategorin Bild och form/Performance visa sin uppskattning för hennes bidrag till det sörmländska konst- och kulturlivet.

Martin Sturfält 20 000 kr

Martin Sturfält började spela piano vid fyra års ålder och sedan 11-års ålder har han verkat som konserterande pianist. Under några år fick högre studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och påföljande två år på Guildhall School of Music & Drama i London, en av Europas ledande musikhögskolor, Martins fokus.

Martin Sturfält har vunnit betydelsefulla internationella pianotävlingar. Han har samarbetat med de mest framstående dirigenterna och orkestrarna, och gett solo- och kammarmusikkonserter på de mest betydande internationella scenerna. Martin Sturfält är en erkänd specialist på den svenska tonsättaren Wilhelm Stenhammar.

Sörmland kan stoltsera med att ha en världspianist i länet då åren i London byttes tillbaka till de geografiska rötterna utanför Katrineholm. Från gården växlar Martin idag mellan ett professionellt musikliv i Sörmland och internationellt, engagemanget i föreningen Pianomusik i Flen och äppelodling.

Region Sörmland vill genom att tilldela Martin Sturfält 2020 års kulturstipendium i kategorin Musik visa sin uppskattning för en sörmländsk och internationellt erkänd musiker med intresse för att sprida kunskap om musik, och pianomusik i synnerhet.

Dag Andersson 20 000 kr

Dag Andersson är en mimare, skådespelare, dansare och musiker som bor i Gnesta och är verksam i hela landet. Dag skapade, och medverkade under 2019 i, den synnerligen aktuella föreställningen TJUGO 19 som bland annat spelades på Stadsteatern i Stockholm. Med sina olika konstnärliga uttryck arbetar Dag för att nå såväl vuxna som barn, och hans arbete kommenterar ofta samtiden.

Dag Andersson har medverkat i några av Långsjö Teaters uppsättningar. Som multidisciplinär konstnär, med många spännande och genre-kombinerande verk bakom sig och med ett stort och levande nätverk kommer Dags framtida arbete att bidra med intressanta scenkonstformer och teman i det sörmländska kulturlivet.

Region Sörmland vill genom att tilldela Dag Andersson 2020 års kulturstipendium i kategorierna Dans/Teater visa sin uppskattning för Dags breda och nyskapande konstnärsskap och för hans önskan om att ännu mer kunna bidra till scenkonstområdet i Sörmland.

UNGA PÅ VÄG/STUDIEHJÄLP/FORTBILDNING

Huyen Nguyen 10 000 kr

Huyen kom till Sverige och Nyköping från Vietnam år 2005. Sedan dess har hon gått gymnasiet med dansprofil i Nyköping och utbildat sig både i Sverige och utomlands i freestyle dans och urban choreography.

Huyen har redan hunnit skapa sig en tydlig och egen stil och genom att skapa egna verk med stark samhällsengagerad profil har hon även visat prov på konstnärlig framåtanda. Nu är hon antagen på Åsa folkhögskolas linje Five Styles.

Region Sörmland tilldelar Huyen Nguyen 2020 års Kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/Dans för att uppmuntra henne på sin väg mot att bli professionell dansare.

Benjamin Wolgers 10 000 kr

Benjamin Wolgers som är uppvuxen i Strängnäs har gått på St Botvids nycirkusgymnasium, och studerade sin huvuddisciplin kinesisk påle, vid Beijing International Arts School. Nu går han en fyra år lång utbildning vid den internationellt välrenommerade skolan École nationale de cirque i Kanada.

Benjamin har en tydlig ambition att arbeta professionellt med nycirkus och har hittills arbetat mycket målmedvetet och framgångsrikt för att göra det möjligt.

Region Sörmland vill genom att tilldela Benjamin Wolgers 2020 års kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/Cirkus uppmuntra honom i hans strävan att bli professionell nycirkusartist.

Mattias Höög 10 000 kr

Mattias Höög är född och uppvuxen i Flens kommun. För närvarande bor han och verkar i Hälleforsnäs. Sedan 2015 har han satsat på en yrkesbana som slöjdare inom traditionellt trähantverk där han främst arbetar med handverktyg som kniv, yxa och skedkniv. Framförallt slöjdar han bruksföremål för köket. Det blir ofta skedar, slevar och tråg, men också mindre möbler. Vissa alster målas med klimatvänliga färger medan andra behåller sin trärena yta.

I Mattias Höögs slöjd finns ett finstämt samspel mellan hand, material och verktyg. Eftersom varje produkt är unik kan träet utnyttjas på bästa sätt. Han säljer oftast sina produkter på marknader och via den egna hemsidan men han är också representerad med slevar och salladsbestick i Sörmlands museums butik.

Region Sörmland vill genom att tilldela Mattias Höög 2020 års kulturstipendium i kategorin Fortbildning/Hemslöjd bidra till att Mattias fortsätter att utveckla sina färdigheter inom trähantverket och då specifikt i att tillverka windsorstolar på ett hantverksmässigt sätt.

Wilma Harju 10 000 kr

Wilma Harju utbildar sig till illustratör på Konstfack i Stockholm. Med ett starkt och personligt uttryck som är svårt att värja sig för närmar hon sig svåra ämnen som missbruksproblematik och psykisk ohälsa i nära relationer, och skapar bilder som väcker såväl samhörighet som förståelse.

Region Sörmland vill genom att tilldela Wilma Harju 2020 års kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/Bild och form stötta Wilma i att uppfylla sin dröm om att efter sina studier få arbeta med bildmediet professionellt.

Oliwer Carpman 10 000 kr

Oliwer Carpman är en ung, kreativ filmare med rötterna i Katrineholm. Efter att ha medverkat i filmen "Hundraåringen" som den unge Allan, väcktes intresset för film. Katrineholms Ungdomsrevy, mediagymnasiet och Poetry slam- tävlingar har varit viktiga grundsteg för honom för att komma vidare på filmbanan.

Oliwer startade direkt efter gymnasiet en enskild firma för att kunna arbeta med film. Med hög ambition och tydligt fokus fortbildar han sig för att få en bred kunskapsbas. Efter en yrkesförberedande utbildning i filmproduktion studerar han nu filmmanus på Gotlands folkhögskola.

Region Sörmland vill genom att tilldela Oliwer Carpman 2020 års kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/Rörlig bild stödja hans fortsatta studier inom filmområdet.

 

Uppdaterat: 28 januari 2021
E14E