Människor samlas kring bokbord

Sörmländska boktips

Här kommer 10 boktips om du vill läsa en av våra aktiva Sörmlandsförfattare! Vi uppdaterar listan kontinuerligt och tar emot tips på sörmlandslitteratur.

1. Straffet, Ensamma och Mästaren av Tony Elgenstierna, Eskilstuna

Om en virussmitta...

Eskilstunafödde författaren Tony Elgenstierna skriver numera ljudböcker, bland andra den postapokalyptiska ljudboksserien Straffet, Ensamma och Mästaren - om en virussmitta. Plötsligt högaktuell. För de som hellre vill tänka på något trevligare finns ljudboken "Solochvårarna" av samma författare, en feelgood / tantsnusk med tre åldrande bibliotekarier i huvudrollerna. 

2. Mitt namn fyra siffror och Nu är min far död av Wafai Layla, Katrineholm

Arabisk beatpoesi på svenska

Författarens första diktsamling i svensk översättning, gav honom regionens stipendium för ordkonst 2020. "Mitt namn fyra siffror" var en drabbande och humoristisk skildring av att komma som flykting till Sverige, långt från den traditionella arabiska poesin. I november 2020 utkom Wafai Layla med en andra diktsamling, "Nu är min far dös" liksom den första i översättning Jasim Mohamed och utgiven av Smockadoll förlag, som specialiserat sig på översatt lyrik. I den nya boken handlar det om minnen av en barndom i ett patriarkalt fängelse där det privata blir det allmänna och familjens förtryck blir ett med samhällets.

3. Anvisning att konservera naturalier av Maja Thrane, Bettna

Prosalyrik, märklig och underhållande

Ett par flyttar in i ett hus på landet och börjar riva tapeter. Efter hand blir de bekanta med såväl udda grannar som husets forna ägare, sedan länge döda men alltmer levande vartefter tiden går. Och vad händer mellan dem? Ingen verkar veta. Men de konserverar djur och försöker ordna upp saker.  Alltmedan deras storstadsvänner kommer och slår sig ned på altanen med nya rapporter om sitt nätdejtande. Lejd förlag.

4. Olle av Krister Lumme, Mariefred.

Om en förlorad far

Mariefredsbon Krister Lume har sedan tidigare givit ut en självbiografisk trilogi om sitt liv. Den inleds med "Guds lilla barnskara" om författarens uppväxt i ett kristet barnhem på Åland, en historia om psykisk misshandel och överlevnad och fortsätter med två böcker till, bland annat om hans liv som sjöman.  Nu har han djupdykt i sin pappa Olles historia.

5. Tjänstemän av Lars Hermansson, Bie

Den mest udda boken

Att spela in porrfilm i Iran som en motståndshandling, och i Hollywood som en kamp för yttrandefrihet? Detta måste vara en av de ovanligare ämnena för en debutroman. Lars Hermansson, bosatt i Bie är även poet och kulturjournalist. Lejd förlag.

6. Ingen hör och ingen ser av Arto Hämaläinen, Eskilstuna

Inte för tältsemestern

Arto Hämaläinens debut börjar med ett värdetransportrån i Eskilstuna och slutar i fjällvärlden. Spännande från början till slut, risken är bara att du inte vågar tälta på ett tag efter läsningen. Visto förlag.

7. Tomasfilmerna av Marie Norin, Mellösa Vik

Mer feelbad än feelgood

De har det inte helt lätt, personerna i Mellösabon Marie Norins noveller. Jobbiga människor tränger sig på utan att ta hänsyn, det är svårt att orientera sig och till råga på allt börjar mammas djupfrysta kropp smälta och blir svår att transportera på cykel. Strålande skrivkonst men mer feelbad än feelgood. Norstedts.

8. Orgelbyggaren av Robert Åsbacka, Eskilstuna.

Om att åldras och minnas

Den har några år på nacken men tål verkligen läsas och läsas om. En äldre man bryter den ena kroppdelen efter den andra men håller huvudet kallt och behåller sin värdighet, han har redan upplevt det värsta...Grannarna rycker in och hjälper till på ett oväntat sätt. Allt utspelar sig i en småstad i svensktalande delen av Finland.  Alfabeta.

9. Syrien brinner av Aron Lund

Världspolitik

Torshällasonen Aron Lund har gjort ett stort arbete med att förklara för svennar och andra varför det plötsligt är en massa syrier överallt och vad som egentligen hände i konfliken som skickat miljontals människor på flykt. Ingen lätt match att bena ut. Silc förlag.

10. Den som ger, Sara och Sydväst om Ytterskär av Mats I Lundgren, Nyköping

Tre deckare av Mats I Lundgren

Sörmland är fullt av deckarförfattare med lokala motiv och från olika tidsepoker men Nyköpings Mats I Lundgren hör till de vassare samtidsskildrarna, som på ett trovärdigt sätt kliver i och ur sina romanfigurers huvuden. Tre deckare hittills.

För barn och unga

Det finns mängder av bra barn- och ungdomsboksförfattare i Sörmland - från Strängnäsbon Emma Askling till prisbelönta Lisa Bjärbo i Gnesta och Nyköpingsparet Elias och Agnes Våhlund med serien Handbok för superhjältar och PAX-böckerna av Åsa Larsson och Ingela Korsell. Glöm heller inte Nyköpings stolthet Maria Gripe.

Uppdaterat: 29 april 2021
A4AA