För dig som är ung

Kul att du har hittat hit! Här finns information om saker vi gör för dig som är ung. Har du idéer? Vill du starta projekt som handlar om att skriva eller berätta eller uttrycka sig med orden som verktyg? Vi vill gärna ha kontakt med dig!

Bli publicerad i Unga Sörmland 2022

Varje år publicerar vi en länsantologi med texter författade av unga, bosatta i olika delar av  Sörmland. Boken ges ut av Widegrens förlag. Du kan låna boken på närmsta bibliotek i Sörmland eller köpa den i bokhandeln.

Nu är det dags att skicka in ditt bidrag till Unga Sörmland 2022!

• Bidraget ska bestå av en litterär text med fritt tema, som du har skrivit själv
  • Din text ska få rum på max 4 st A4
  • Du kan skriva på svenska eller något annat språk
  • Ett bidrag kan skrivas av flera personer
  • Deadline är 1 mars 2022
  • Du skickar ditt bidrag med e-post till Skyddad adress
  • Skriv "Länsantologi 2022" i ämnesraden

Vad händer sen?

Alla inkomna bidrag bedöms av en jury. De bidrag som antas genomgår en redigeringsrunda före publicering, där de antagna har möjlighet att ytterligare förbättra sin text.

Vad vinner jag?

Om din text blir antagen vinner du publicering, coachning av professionell redaktör och ett arvode på 500 kr. Om du inte blir antagen vinner du en erfarenhet!

2021 hade vi en digital release av antologin, som du kan se här

Filmen är textad. Om du inte ser textningen klicka på rutan som ser ut som en sida med text på. Rutan finns oftast längst ned i mitten mot höger.

Sommarjobba som Platsens författare

Platsens författare innebär att du får en feriepraktikplats i din hemkommun. Under fyra veckor ägnar du dig åt att skriva. Du får handledning av en professionell författare och möjlighet att träffa andra unga som skriver. Håll utkik nästa år om du är intresserad av att söka.

Syftet med Platsens författare är att synliggöra sörmländska författarskap och Sörmland som litterär plats, samtidigt som det ger dig som är en ung litterär talang en chans att utveckla din förmåga.

Sommaren 2021 genomfördes Platsens författare för andra gången i länet. Under 2021 hade Eskilstuna 1920-talet som tema. I Nyköping står Maria Gripe i fokus och i Strängnäs Bo Setterlind. I Trosa är platsens författare Sven Delblanc och i Vingåker är det PC Jersild. Titta gärna på filmen om första årets Platsens författare i Nyköping.

Författarskola

Varje sommar genomför vi en författarutbildning för dig som är ung och vill utveckla ditt skrivande under professionell ledning av regionalt verksamma författare. På författarskolan lär du även känna andra unga med skrivintresse. Vi umgås och lagar mat tillsammans på kvällen och du övernattar på kursgården om du vill.

För att ansöka till författarskolan behöver du vara mellan 13-20 år och bo (vara folkbokförd) i Sörmland. Du ska ha ett starkt och dokumenterat intresse för litteratur och skrivande. När du söker bifogar du ett personligt brev och ett arbetsprov. Håll utkik om du vill söka till nästa års författarskola!

Sök stöd och bidrag

Du som är verksam inom litteraturområdet och är bosatt i Sörmland kan söka Region Sörmlands olika kulturstipendium. Sista ansökningsdag brukar vara 1 juni varje år. Du söker olika slags stipendier beroende på om du är professionellt verksam, vill fortbilda dig, är ung/oetablerad eller student.

Uppdaterat: 28 mars 2022
4YDW