Tidigare kulturstipendiater

Här hittar du alla tidigare stipendiater. Senaste året presenteras först och längst ner på sidan hittar du samtliga stipendiater från år 2010 och framåt.

Motiveringar Region Sörmlands kulturstipendiater 2021

HONNÖRSSTIPENDIUM

Södermanlands hembygdsförbund 20 000 kr
Södermanlands hembygdsförbund som bildades 1931 samlar idag 67 hembygdsföreningar och drygt 18 000 medlemmar runt om i Sörmland. Hembygdsrörelsen verkar för att förvalta och förmedla kunskap om kulturarvet till sörmlänningar på landsbygd och i stad, till alla generationer, såväl infödda som nyinflyttade och anlända. Genom att ge perspektiv på Sörmland då och nu byggs broar mellan då, nu och framtid.

Hembygdsrörelsen gör det genom ett stort utbud av till exempel utställningar, guidningar, kurser och sammankomster med talare och, eller, underhållning. "Hembygdsrörelsen finns överallt och hela tiden".

Region Sörmland tilldelar Södermanlands hembygdsförbund 2021 års Honnörsstipendium, i kategorin Kulturarv, Kulturmiljö, Kulturhistoria, för sitt långsiktiga, uthålliga och mycket omfattande arbete, såväl geografiskt som innehållsmässigt, och för att de lyfter det lokala kulturarvet och dess historia i Sörmland.

PROFESSIONELL KONST/KULTUR

Cecilia Ringkvist 20 000 kr
Cecilia Ringkvist är professionell sångerska, sånglärare och låtskrivare och bosatt i Julita. Hennes sörmländska bluesröst i bästa Janis Joplin-anda har nått såväl utanför länet som utanför landets gränser, 2015 valdes Cecilia in i Blues Hall of Fame (USA).

I Eskilstuna har Cecilia arbetat bland annat som lärare i musik och skapande på St Eskils gymnasium och Eskilstuna folkhögskola, och genom olika festivaler har hon utvecklat den offentliga musikscenen där. Just nu skapar Cecilia musik för en animerad film, nytt låtmaterial för utgivning och en digital barnbok där sången är central är på gång. Cecilia Ringkvist har turnerat med delar av den svenska underhållningseliten så som Lorrygänget, Aftershave och Galenskaparna, Janne Schaffer, Jojje Wadenius med flera.

Region Sörmland tilldelar Cecilia Ringkvist 2021 års Kulturstipendium i kategorin Musik för hennes engagemang i länets och barn och ungas musikliv, och för att hon är en stark kvinnlig blues- och rockröst i Sörmland.

Se filmen om Cecilia Ringkvist här!

Anders Duus 20 000 kr
Strängnäsbon Anders Duus är dramatiker, dramaturg och översättare. Som en av landets mest produktiva manusförfattare har hans pjäser om unga och vuxna spelats i Sverige och utomlands. Bland Anders Duus utmärkelser kan Henning Mankell-Stipendiet 2006, Sveriges kritikers barn- och ungdomspris 2014 och Svenska Ibsensällskapets pris 2017 nämnas.

För Scenkonst Sörmland räkning har Anders Duus tidigare skrivit kortare texter för ett samarbetsprojekt med Dramaten 2020, den kritikerrosade pjäsen Jag kommer härifrån och pjäsen Mår i stort sett bra. Nu skriver han på en småscenspjäs tänkt att turnera i Sörmland med premiär hösten 2022.

I höst sätts Anders Duus och Maja Salomonssons dramatisering av Maria Gripes "Agnes Cecilia" upp på Nationalteatret i Oslo.

Anders är väl förankrad i Strängnäs där han har bland annat bidragit med texter till den Tucholsky-cabaret som planeras till hösten.

Region Sörmland tilldelar Anders Duus 2021 års Kulturstipendium i kategorierna Teater och Litteratur och Ordkonst för att han med genuint intresse, värme och humor skildrar den sörmländska verkligheten och viktiga frågor om tillhörighet och utanförskap.

Se filmen om Anders Duus här!

Cecilia Björk 20 000 kr
Cecilia Björk är filmregissör, manusförfattare, producent och bosatt i Nyköping.

I sitt CV har Cecilia flera högkvalitativa projekt och filmer däribland sin egen dokumentärfilm En bra vecka för demokratin som speglar samspelet mellan politik och media. Filmen som hade sin premiär inom tävlan på Göteborgs Filmfestival visades på internationella filmfestivaler och på kvalitetsfilmsbiografer runt om i Sverige.

Cecilia Björk har, genom Ruben Östlunds produktionsbolag Plattform, även varit del i produktioner som Hopptornet, som var kortlistad för en Oscar, och kortfilmen Reptilhjärnan i regi av Elisabeth Marjanovic Cronvall. Just nu har Cecilia flera pågående projekt, dels ett långfilmsmanus samt en serie dokumentärfilmer.

Region Sörmland tilldelar Cecilia Björk 2021 års Kulturstipendium i kategorin Film för hennes bidrag inom dokumentärfilm. Det är tydligt, värdefullt och viktigt att Cecilia Björks kompetens och erfarenhet bidrar till att utveckla länets filmliv.

Se filmen om Cecilia Björk här!

Lars Hermansson 20 000 kr
Lars Hermansson är en etablerad och mångsidig författare, översättare, poet, kritiker och skrivpedagog. Lars är väl förankrad på den sörmländska landsbygden i Bie utanför Katrineholm, där han sedan flera år tillbaka driver scenen och mötesplatsen BieBiennal som blandar samtal och olika konstformer utifrån ett och samma tema.

Lars Hermansson driver bokförlaget Lejd och har medverkat i flera olika projekt som ordnats av Litteraturutveckling Sörmland, bland annat Litterära språkvänner. Lars har även anlitats vid flera tillfällen som lärare i skrivande för bibliotekspersonal, men även på regionens författarskola för unga med sina värdefulla erfarenheter.

Region Sörmland tilldelar Lars Hermansson 2021 års Kulturstipendium i kategorin Litteratur och Ordkonst för att Lars på flera sätt bidrar till att det sås nya frön till författarblomster i det litterära landskapet Sörmland.

Se filmen om Lars Hermansson här!

UNGA PÅ VÄG/STUDIEHJÄLP/FORTBILDNING

Vincent Almgren 10 000 kr
Vincent är en ung spännande musiker som är född och uppvuxen i Eskilstuna. Vincent gör elektronisk musik som artist i form av en genderfluid karaktär vid namn Cnidariel. Karaktären är en uppenbarelse och något av ett konstverk i sig vars framträdanden gränsar till en slags performance-konst.

Vincent är en lovande artist som behärskar både sång, dans och ett flertal instrument och som har blivit antagen för studier i Ljudproduktion tekniskt ljudskapande vid Mittuniversitetet och Sequencer grundkurs vid Lunds Universitet.

Med denna kunskap vill Vincent ytterligare verka för att Eskilstunas och Sörmlands musikliv ska fortsätta att utvecklas men även för att främja HBTQ-personers roll som verksamma producenter i branschen.

Region Sörmland vill genom att tilldela Vincent Almgren 2021 års Kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/Musik bidra till Vincents fortsatta studier inom professionell musikproduktion.

Sofia Ericson 10 000 kr
Sofia Ericson är uppvuxen i Torshälla och fostrad i Eskilstunas dåvarande musikskola.

Vid flera tillfällen har hon spelat med Eskilstuna orkesterförening. Sofia är en återvändande musikalisk röst i regionen.

Sedan 2015 har hon varvat heltidsstudier i flöjt på folkhögskola och musikhögskola med kammarmusikkonserter i kyrkor och vikariat i professionella orkestrar.

Sofia Ericson är antagen i Master i flöjt vid Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, Danmark. Studiehjälpen kommer bidra till en ny piccoloflöjt, något som i princip krävs för en professionell flöjtist.

Region Sörmland vill genom att tilldela Sofia Ericson 2021 års Kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/Musik bidra till att hon som kvinnlig flöjtist kan ta ett avgörande steg mot den professionella konstmusikaliska världen.

Regin Wellander 10 000 kr
Dataspelsillustratören Regin Wellander är uppvuxen i Nyköping där han även studerat vid Ljud och Bildgymnasiet. Sedan ett par år arbetar Regin som frilansande illustratör för förlag som Åskfågeln och Eloso. För närvarande illustrerar han ett kortspel. När han inte arbetar med uppdrag gestaltar Regin den svenska folktrons varelser i det egna konstprojektet Wyrdheim.

Regin Wellander är redan en mycket driven 19-åring som är antagen på en välrenommerad dataspelsskola i Frankrike. New3dge Concept Art är en av de mest framstående skolorna inom industrin för spel och film och den har flera utbildningar som ger en Master's Degree. Studiehjälpen hjälper till att bekosta den tvååriga ej studiemedelsberättigade utbildningen, och uppehälle i Paris.

Region Sörmland vill genom att tilldela Regin Wellander 2021 års Kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/Bild och form bidra till ett utvecklat konstnärskap i en tekniskt orienterad kontext.

Josefin Åberg 10 000 kr
Josefin Åberg är född och uppvuxen i Nyköping. Josefins ansökan och arbeten visar på en hög ambitionsnivå och intressant användande av material och teknik. Hennes arbeten kännetecknas av en mix av traditionella tekniker som hon omsätter i nyskapande verk som inbegriper både hantverk, mode och design.

Med flera års förberedande utbildningar studerar Josefin sedan 2020 vid Textilhögskolan i Borås. Josefins sätt att formulera sig runt sitt arbete visar på eftertänksamhet och en god analytisk förmåga där arbetet sätts i större kontexter.

Region Sörmland vill genom att tilldela Josefin Åberg 2021 års Kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/Hemslöjd, Kulturhantverk och Konsthantverk bidra till fortsatta studier och utforskande vid textildesignprogrammet.

Anna Enbom 10 000 kr
Anna Enbom är datavetaren från Eskilstuna som brinner för poesi och då särskilt den arabisktalade poesin. Annas modersmål är svenska, arabiska har hon lärt sig på egen hand.

Anna Enbom har medverkat inom projektet Litterära språkvänner, där hon tillför mycket med sin passion för det arabiska språket och för den talade poesin. Bland annat har hon turnerat med en tvåspråkig poesiföreställning i länet, tillsammans med övriga litterära språkvänner och poeter.

Anna Enbom är regerande mästare i Poetry Slam i Sörmland och hon skriver eftertänksam, överraskande och humoristisk muntlig poesi. Anna som är en brygga mellan arabisk kultur och litteratur och den svenska är antagen vid kursen Modern arabisk poesi på Högskolan Dalarna.

Region Sörmland vill genom att tilldela Anna Enbom 2021 års Kulturstipendium i kategorin Fortbildning/Litteratur och Ordkonst bidra till att Anna kan fördjupa sina kunskaper i modern arabisk poesi.

 

Uppdaterat: 6 juli 2022
RPB8