5 september 2022

Lex Maria anmälan med anledning av försenad behandling av hjärnblödning

Chefläkare Florim Delijaj har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria. Händelsen som ligger till grund för anmälan gäller försenad behandling av hjärnblödning på grund av en icke optimal bedömning vid rådgivningssamtal.

Händelsen rör en man från norra länsdelen vars sambo ringde Sjukvårdens larmcentral och informerade att mannen tagit ett bad och inte kunde ta sig upp från badkaret. Mannen hade påverkad medvetandegrad och sjuksköterskan rekommenderade, baserat på informationen hon fick under samtalet, att paret skulle avvakta.

Sex timmar senare ringde sambon åter Sjukvårdens larmcentral och uppgav för samma sjuksköterska att mannen fortfarande låg i badkaret samt att han hade hängande mungipa och en svaghet i ena sidan av kroppen. Ambulans larmades och på sjukhuset visade sig att mannen hade en hjärnblödning. Mannen transporterades till Akademiska sjukhuset i Uppsala och fick opereras akut.

Mannen har en fortsatt ensidig svaghet i kroppen och genomgår rehabilitering.

Verksamheten har genomfört en internutredning med händelseanalys och utifrån det vidtagit åtgärder för att minska risken för att en liknande händelse ska ske i framtiden.

8BQK