6 december 2021

Lex Mariaanmälan med anledning av fördröjd diagnos av brusten kroppspulsåder

Chefsläkare Florim Delijaj har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria. Händelsen som ligger till grund för anmälan gäller en kvinna från Gotland där diagnosen av brusten kroppspulsåder fördröjdes på grund av att patientens symtom misstolkades i samband med rådgivning.

Kvinna med känd bråckbildning i kroppspulsådern, ett så kallat "aortaaneurysm" ringde till 1177 Vårdguiden i mitten av juni 2021 och klagade på plötsliga smärtor i ryggen och svårigheter att andas. Kvinnan ringde från Gotland men samtalet besvarades av rådgivningssköterska på 1177 Vårdguiden Sörmland enligt regionernas samarbete nattetid. Kvinnan hade fått sin andra vaccindos mot Covid samma dag och när symtomen började, cirka två timmar efter vaccinationen, undrade hon själv om detta kunde höra samman med vaccinationen. Rådgivningssköterskan gjorde samma bedömning. Kvinnan uppmanades att avvakta och höra av sig vid mer besvär.

Kvinnans tillstånd försämrades under natten och på morgonen larmade hon 112 och bedömdes på Visby lasarett. Utredningen visade en allvarlig skada av innersta vägglagret i kroppspulsådern, en så kallad "aortadissektion".
Tillståndet är mycket allvarligt och kvinnan flögs samma dag med helikopter till thoraxkirurg på Karolinska Sjukhuset för operativ åtgärd. Kvinnan opererades samma dag med gott resultat.

Patienten mår idag bra.
En brusten kroppspulsåder har inget samband med vaccination mot covid-19.

B1J3