15 januari 2020

Därför Folk och Kultur

Varför är Region Sörmland med och stödjer det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur?

- Jo, därför att Folk och Kultur är den självklara samlingsplatsen för kulturpolitik där vi är aktiva tillsammans med andra politikområden. Dessutom arrangeras det för tredje året i rad på vår egen hemmaplan, i Eskilstuna, förklarar Mikael Palo som är verksamhetsområdeschef för Kultur och utbildning inom Region Sörmland.

Folk och Kultur kallas också ibland för "Kulturpolitikens Almedalen" vilket också var tanken när Åsa Kratz, (S), ordförande i nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet väckte tanken för ett par år sedan. Bakom arrangemanget står också Länsteatrarna i Sverige, Regional musik i Sverige och Länsmuseernas samarbetsråd.
Och nu är alltså konventet, som Region Sörmland har stöttat hela tiden, inne på sitt tredje år som i år lockar med 126 programpunkter under fyra dagar.

Kronprinsessan Victoria gästar 5 februari

Nu är det även klart att Kronprinsessan Victoria är Folk och Kulturs officiella beskyddare och är med på konventets första dag, den 5 februari. Ett kungligt beskyddarskap innebär ett uttalat stöd för organisationers, föreningars eller institutioners arbete eller stöd till andra viktiga verksamheter eller samhällsengagemang.

Folk och Kulturdagen 8 februari

Lördagen den 8 februari är det dessutom Folk och Kulturdagen då allmänheten bjuds in och allt är gratis. Då kan sörmlänningarna ta del av en direktsändning av Melodikrysset, William Spetz och en Queenkonsert med kör, symfoniorkester, rockband och Magnus Bäcklund som solist.

- Den här samlingsplatsen är en bärare av de behov som vi människor har när det gäller kulturens roll i våra liv. Vi vill gärna ta del av det myller av upplevelser som finns inom kulturen och som presenteras under de här dagarna, avslutar Mikael Palo.

Här hittar du mer information om Folk och Kultur.

MJXP