31 januari 2020

Detta gäller angående ögonoperationer

Tillgängligheten för patienter för behandling av gråstarr är bristande i Region Sörmland. Detta beror på att ögonkliniken har haft svårigheter att rekrytera läkare. Patienter som väntat längst erbjuds därför operation hos andra vårdgivare.

- Ögonkliniken arbetar aktivt med rekrytering av ögonläkare men redan nu erbjuder vi de patienter som väntat länge på sin operation en remiss till andra vårdgivare i närområdet för att de ska få sin vård i rimlig tid. Ögonkliniken har även förändrat arbetssätt för att frigöra mer läkartid till operationer och öppnar snart ytterligare en operationssal i Katrineholm, säger Bo Tideholm, chef för division kirurgi i Region Sörmland.

De patienter som väntat längst kommer att få ett brev med detta erbjudande och instruktioner att höra av sig till ögonkliniken för att komma överens om en vårdgivare som passar dem.

- Är det så att man som patient inte vill få sin operation utförd av någon annan vårdgivare kan man givetvis avböja, men då får man tyvärr räkna med att väntan blir längre, säger Bo Tideholm.

Om man däremot inte hör av sig till ögonkliniken kommer man att strykas från väntelistan tills man själv tar ny kontakt för att diskutera sin behandling.

YZRP