3 november 2020

Förlängd vaccinationstid för influensa och pneumokocker

Idag, 3/11, startar vaccineringen av influensa och pneumokocker i Region Sörmland. 25 000 personer har redan bokat tid för vaccinering och ytterligare 20 000 förväntas boka. Vaccintillgången är god och tider finns kvar men de som bokar via telefon får räkna med en viss väntetid.

- Vi är glada över att intresset för att vaccinera sig mot influensa och pneumokocker är stort. För att kunna utföra coronasäkra vaccinationer har vi i år förlängt vaccinationstiden så att alla som tillhör en riskgrupp ska kunna vaccinera sig, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland.

Trycket på telefonvägledning har varit stort, och många ringer också för att fråga om de har lyckats med sin bokning.

- Vi har hög belastning på telefon och vill förtydliga att när du bokar tid på 1177.se får du en bekräftelse på skärmen. Det är det som gäller även om du inte får en ytterligare bekräftelse. Har du sett bekräftelsen på skärmen så är tiden din och du ska komma på den tiden för vaccinering, säger Mats Henningsson, hälsovalschef.

Dock är det viktigt att du bokar om din tid om du har luftvägssymtom. Både för att skydda andra nu när smittspridningen av corona ökar men också för att ge din plats till andra som önskar att vaccinera sig. Information om hur du bokar om eller bokar av en tid finns i bekräftelsen. Du som bokat tid via regionens kontaktcenter avbokar på samma sätt. Det kan vara svårt att hitta lediga tider i november men det finns gott om tider att boka under december.

Vaccinationsperioden förlängs och beräknas pågå året ut, eller så länge det finns ett behov.

Du bokar tid för vaccinering på webben, via e-tjänsterna på 1177.se, eller via regionens kontaktcenter på telefonnummer 0155-24 50 00. Du kan välja den vårdcentral som passar dig bäst.

Instruktionsfilm

Titta gärna på vår instruktionsfilm som visar steg för steg hur du bokar tid för vaccinering via e-tjänsterna på 1177.se:

1JVY