13 mars 2019

Nu kan du testa KBT via Internet

Svårt att sova? Testat allt? Nu erbjuder Region Sörmland Kognitiv beteendeterapi (KBT) via webben.

- Det känns verkligen bra att vi kan erbjuda Internet-KBT! Det finns väldigt mycket forskning som visar att metoden fungerar. Som patient får du en gedigen KBT-behandling, säger Karolina Ehnsiö, psykolog på Vårdcentralen City i Eskilstuna.

KBT är ett samlingsnamn för psykoterapier där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem. Genom Internet-KBT (IKBT) får du som användare tillgång till verktyg som hjälper dig att kartlägga dina besvär, skapa en målbild - och samtidigt sätta igång ett förändringsarbete.

- Metoden är densamma som om vi hade träffats ansikte mot ansikte. Fördelen med IKBT är att du kan få tillgång till behandlingen var du vill och när det passar dig. Men du behöver vara aktiv och motiverad, säger Karolina Ehnsiö.

Webbaserad KBT lanserades i Region Sörmland under hösten 2018. Kontakta din vårdcentral om IKBT låter intressant. Innan du påbörjar ett IKBT-program får du träffa en psykolog, kurator eller psykoterapeut som bedömer om behandlingen kan passa för dig.

Förutom sömnproblem behandlas ångest, oro, depression och stressproblematik.

På 1177.se hittar du mer information om KBT.

KARQ