16 december 2019

Nya Mälartågen i trafik

Nu har den regionala tågtrafiken i Mälardalen fått ett rejält tillskott då nya Mälartåg har satts i trafik. Söndag den 15 december började en ny tidtabell att gälla som innebär tätare och fler turer längs de sträckor tågen börjar trafikera.

Mälartåg tillsammans med fler avgångar är ett viktigt steg i den fortsatta satsningen på framtidens regionaltågstrafik i Mälardalen.

– En kollektivtrafik som är modern, punktlig och bekväm och som underlättar människors vardag är en förutsättning för att Sörmland och Mälardalen ska utvecklas på ett hållbart sätt. De nya Mälartågen är en oerhört viktig del av den fortsatta satsningen på framtidens kollektivtrafik i vår region, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Region Sörmland samt vice ordförande Mälardalstrafik MÄLAB AB.

Totalt ska 33 Mälartåg successivt sättas i trafik fram till våren 2021. Först ut är det resenärer på sträckan Örebro-Arboga-Kungsör-Eskilstuna-Strängnäs-Läggesta-Nykvarn-Södertälje-Flemingsberg-Stockholm som får ta del av de nya moderna och bekväma regionaltågen. Därefter följer sträckan Hallsberg-Vingåker-Katrineholm-Flen-Gnesta-Södertälje-Flemingsberg-Stockholm i början av 2020, Norrköping-Kolmården-Nyköping-Vagnhärad-Södertälje-Flemingsberg-Stockholm under sommaren/hösten 2020 och slutligen Linköping-Norrköping-Katrineholm-Flen-HälleforsnäsEskilstuna-Kvicksund-Kolbäck-Västerås-Ransta-Sala under hösten/vintern 2020/2021.

Utrustade för arbetspendling

De nya dubbeldäckartågen är tillverkade i Schweiz. Varje tågset är utrustat med 333 sittplatser och 24 fällstolar. De fasta sittplatserna är ställbara och har arbetsbord, tillgång till wifi, läslampor och eluttag. På Mälartåg kan resenären också ta med sin cykel i mån av plats. Det finns plats för upp till sex cyklar i varje tågset, och det är tillåtet att ta med en cykel per resenär. Alla entrédörrar har insteg i nivå med plattform och tågen uppfyller de senaste kraven på tillgänglighet.

– Det är glädjande att kunna hälsa välkommen ombord på Mälartåg. Tågen är speciellt framtagna för att passa regionalt pendlande och är tillsammans med införandet av nya och tätare turer en viktig del i arbetet för att förenkla människors livspussel i Mälardalsregionen, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande Mälardalstrafik MÄLAB AB samt trafikregionråd i Region Stockholm.

– Med Mälartåg kommer vi kunna ge än fler människor möjlighet att välja var de vill bo och verka i Mälardalen, och erbjuda ett enkelt och bekvämt resande, säger Helena Ekroth, VD på Mälardalstrafik.

Följ med ombord!

Fakta/bakgrund:

På linjen Örebro-Eskilstuna-Stockholm införs Region Express. En tur varje vardagsmorgon från Örebro C kl. 06.13. Tåget gör uppehåll i Arboga, Kungsör och ankommer till Eskilstuna kl. 07.00. Därefter stannar tåget inte på mellanliggande stationer förrän ankomst till Stockholm Central kl. 07:47. På eftermiddagen går en avgång från Stockholm kl. 16:13 direkt till Eskilstuna med ankomst kl. 16.59. Uppehåll görs därefter i Kungsör, Arboga och ankommer till Örebro C kl 17.49. Region Express förkortar restiden mellan Örebro-Stockholm från cirka 2 timmar till 1.36-1.40 timmar beroende på riktning.

Mälartåg ska trafikera följande fyra linjer:

• Örebro- Eskilstuna-Stockholm (Uppsala)
  • Hallsberg-Katrineholm-Stockholm
  • Norrköping-Nyköping-Stockholm
  • Linköping – Norrköping-Eskilstuna-Västerås-Sala

SJ är under innevarande trafikavtal trafikoperatör för Mälartåg och ansvarar då även för Mälartåg Kundservice. Periodbiljetten Movingo och samma biljetter som på SJ Regional gäller, det vill säga även Länskort eller SJs enkelbiljetter, endagsbiljetter och 10-biljetter. Länskorten köper man hos till exempel Sörmlandstrafiken, VL eller Länstrafiken Örebro, och övriga biljetter köps i SJs app, på sj.se eller hos SJs ombud. Det går även bra att köpa Movingo periodbiljett i Movingo-appen eller på movingo.se Bakom Mälartåg står Mälardalstrafik som är ett samarbete mellan regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala län, Västmanland, Örebro län och Östergötland. Den avtalade trafiken utförs under innevarande trafikavtal av SJ och Åkersbergs Trafik.

Mer information finns att läsa på www.malardalstrafik.se

RAJJ