6 mars 2020

Nytt vårdprogram för att förebygga livmoderhalscancer

Nu inför Region Sörmland det nya nationella vårdprogrammet för att tidigare upptäcka eventuell livmoderhalscancer hos sörmländska kvinnor. Syftet är att upptäcka fler fall av cellförändringar och därmed minska antalet kvinnor som insjuknar eller dör i livmoderhalscancer.

Genom att analysera cellprov för HPV-virus, humant papillomvirus, räknar den svenska sjukvården med att sänka antalet nya fall av livmoderhalscancer i Sverige med 10-20 procent och därmed rädda 30 liv per år.

– Det känns bra att vi i Region Sörmland nu äntligen kan övergå fullt ut till det nya vårdprogrammet och övergå till primärscreening med HPV-analys, vilket innebär att cellförändringar upptäcks tidigare och allvarlig sjukdom kan förhindras, säger Veronica Svanström som är verksamhetschef på Kvinnoklinikerna på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset.

Vill du veta mer om cellprover, cellförändringar eller om att förebygga livmoderhalscancer i Sörmland? Eller få information på andra språk? Då kan du besöka 1177.se/cellprov eller cellprov.se.

JMNF