1 juni 2020

Region Sörmland startar utökad testning för covid-19

Många fler vuxna sörmlänningar kan snart testa sig för covid-19. Syftet är att minska smittspridningen och få en tydligare bild av situationen i länet. 1177.se blir navet för testningen som plats för både tidsbokning och testresultat.

- Vi har varit tidigt ute med omfattande testning av berörd personal och nu tar vi nästa steg för att snabbt komma vidare så att alla vuxna i Sörmland med symptom för covid-19 får möjlighet att testa sig, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

I Sörmland testas just nu vårdpersonal i region och kommun för covid-19. På onsdag 3/6 startar tester för personer i samhällsviktig verksamhet och från den 10/6 utökas testerna i länet då alla vuxna personer i Sörmland erbjuds möjlighet att via 1177.se boka tid för test av covid-19.

- Att kunna erbjuda sörmlänningarna den här möjligheten att själva beställa och genomföra tester, via 1177.se, gör att provtagningen i länet kommer att öka vilket känns mycket bra, säger Magnus Leivik (M) oppositionsråd.

Testerna ger smittskydd Sörmland och vården en tydligare bild av i arbetet med att hindra smittspridning.

- Det är fortfarande mycket vi inte vet om det här viruset. Det kan finnas risk för en andra våg i höst och med ökad testning får vi en bättre bild av vilken situation vi har i länet. Viktigt är att testerna bara fungerar om man har symtom, det finns inget syfte att testa sig "bara för att", säger Maria Remén, smittskyddsläkare i Sörmland.

Ärendet om att införa utökad testning tas på mötet med regionstyrelsen den 9/6.

Hur går det till?

1177.se är navet för testerna. Logga in med e-legitimation och klicka dig fram till egenprovtagning, välj det alternativ som passar dig bäst. Möjligheten att testa sig gäller alla sörmlänningar men i nuläget är det enbart på sjukhusorterna som möjligheten nedan finns. Invånare utanför de större orterna kan också göra tester men måste då ta sig till Nyköping, Eskilstuna eller Katrineholm för att hämta material och lämna provsvar.

• Åk till våra provtagningsstationer för att få ett testkit och gör provet där.
  • Skicka ett friskt ombud till utvalda apotek för att hämta provtagningskitet, gör provet och lämna in provet på samma apotek.
  • Hemleverans av provtagningskit.

Vad kostar det?

Ingen avgift tas ut för att göra testet.

Varför måste man ha symtom?

Testerna ger inte utslag annars. Du kan testa dig om:

• Du har luftvägssymtom som hosta, snuva, andningssvårigheter, feber och/eller akuta mag/tarmbesvär (kräkning/diarré).
  • Du har haft symtom i minst två dygn.
  • Du är folkbokförd i Sörmland.

Hur går själva testerna till?

Prov tas från näsa och svalg samt genom att lämna salivprov. Den som ska provtas utför testerna själv. Proverna analyseras därefter för att undersöka förekomst av covid-19 infektion. Analysen visar inte om deltagaren tidigare har genomgått infektion, utan endast om det finns en aktuell infektion.

Vem kan testa sig?

Alla vuxna sörmlänningar, 18 år och uppåt. Dock enbart om man har symtom.

För mer information kontakta:

Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, 072-219 88 91
Jonas Lindeberg, regionråd VFP, 070- 21 75 821