14 februari 2020

Sörmländsk hjärtvård i fortsatt toppskikt

Hjärtvården i Sörmland tillhör toppen i landet. Det visar resultaten från Swedheart som presenteras i dag, 14 februari, alla hjärtans dag.

Registret omfattar hjärtinfarktvården, allt ifrån det akuta insjuknandet till uppföljning av sekundärprevention efter ett år. Även om de sörmländska sjukhusen har något olika förutsättningar, styrkor och utvecklingsområden tillhör vården som erbjuds den bästa i landet.

- Som tidigare uppfyller Mälarsjukhuset alla kriterier för högsta poäng i samband med det akuta omhändertagandet. Vi kan bli bättre inom områdena rökavvänjning och träning ledd av fysioterapeut, men årets resultat är mycket bra. Vi är stolta på kliniken och patienterna får en mycket god vård, säger Stefan Pettersson, överläkare på Mälarsjukhuset.

- Vi får varje dag höra från våra hjärtpatienter hur nöjda de är med både bemötande och omhändertagande, det ger en enorm trygghet för patienten. Vi arbetar i team vilket ger en otrolig trygghet i vården. Patienterna vet att de blir omhändertagna och vi har smidiga vägar mellan oss olika professioner, det är nog vår styrka i Nyköping, säger Lena Skytt, hjärtsjuksköterska i Nyköping.

- Det är glädjande att se att Kullbergska sjukhuset år efter år kan visa på hög kvalitet i hjärtinfarktvården med fina resultat. Vi har ett bra samarbete mellan hjärtteamet och vårdavdelning där kommunikationsvägarna är korta och smidiga. Patienterna är delaktiga i sin vård och vi satsar på att etablera tidig kontakt för att skapa trygghet, säger Sanna Lindgren, hjärtsjuksköterska på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Resultaten i Swedhearts hjärtinfarktsindex, där hela vårdkedjan från det akuta omhändertagandet till eftervården vägs in, får Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset åtta poäng och Nyköpings lasarett får sju poäng. 2019 var rikssnittet på drygt sex poäng på den elvagradiga skalan. Elva är också de indikatorer som bedöms där de sörmländska sjukhusen har olika styrkor och resultat.

Här finns resultaten.

PNSE