13 maj 2019

Vi är med på årets pridefestivaler

Sex ska vara schysst, mot dig själv, mot den du ligger med och det ska bygga på samtycke. Det är temat för Region Sörmlands deltagande på samtliga Pridearrangemang i Sörmland i år. Först ut är Eskilstuna den 18/5.

– I Region Sörmland arbetar alla verksamheter varje dag, året runt för att alla patienter, kunder, elever, brukare, besökare och medarbetare ska känna sig välkomna och bemötta på ett korrekt sätt oavsett vem hen är, säger Ella Jansson, projektledare för årets upplagor av Pride.

Först ut i år är Springpride i Eskilstuna som äger rum den 18 maj och lördagen därpå, den 25 maj, är det Katrineholms tur. Den 3 augusti är det dags för Vingåker och sist ut i år är Gnesta den 31 augusti.

Förra året var det tioårs-jubileum för Landstinget Sörmlands medverkan i Eskilstuna och Stockholm. När vi nu är med för elfte året i rad så är det Eskilstuna, Katrineholm, Vingåker och Gnesta som beslutat sig för att arrangera varsitt evenemang. I Katrineholm pågår arrangemanget till och med en hel vecka.

– Eftersom vi riktar oss till alla som har sex, 15+ är det självklart att vi finns med på pridearrangemangen, säger Ella Jansson.

Barnens roll kommer, precis som förra året, också att uppmärksammas bland annat genom Rädda Barnens material "Stopp, min kropp" och #nätsmart, tips och råd för att förebygga sexuella övergrepp mot barn på internet.

Idag är ett 50-tal av regionens verksamheter och nästan 2 000 medarbetare utbildade inom hbtq.

I årets satsning deltar, utöver hälso- och sjukvården, även Sörmlandstrafiken och Folktandvården.

UWMY