Bild: Folk och Kultur logotype
Folk och Kultur 2023
För sjätte året i rad är Region Sörmland värdregion för det nationella kulturpolitiska konventet Folk och Kultur. Efter att ha arrangerats digitalt i två år är nu konventet tillbaka på plats i Munktellstaden i Eskilstuna. Region Sörmland bidrar med flera seminarier, samtal och kulturupplevelser samt två välfyllda montrar på utställartorget i Stiga Arena.
Folk och Kultur går av stapeln 8 till 11 februari 2023. Här samlas kulturpolitiker, kulturskapare, kulturinstitutioner, regioner och kommuner från hela Sverige med fokusområden som spänner från barn och unga, krisberedskap, integration till kulturens betydelse i en demokrati.
Det blir fyra dagar fyllda av seminarier, debatt och samtal men även kulturupplevelser som dans- och teaterföreställningar, musikframträdanden och workshops.
Evenemanget är öppet för alla, men flera programpunkter kräver deltagarpass som säljs via Folk och kulturs webbplats . Det finns även gratisupplevelser, till exempel utställartorget och stora scenen som är belägna i Stiga Arena. Här kan du ta del av olika framträdanden, besöka de många utställarnas montrar och prova på olika kulturaktiviteter. Hela evenemanget avslutas på lördagen med en stor hyllningskonsert till Eskilstunabandet Kent.
Detta gör Region Sörmland på Folk och kultur
Region Sörmland arrangerar tiotalet programpunkter, bland annat om regeringens förslag om en nationell kulturkanon, framtiden för de kulturella och kreativa näringarna och kulturens roll i stadsutveckling. Scenkonst Sörmland bjuder på en gratis teaterföreställning på Eskilstuna Teater "På tunn is – ur nödvändighet".
−Folk och Kultur är en viktig nationell och internationell arena där konsten, människan och samhället möter konst- och kulturpolitiken. Kulturens betydelse för samhället lyfts och bli synlig. Konventet är en mötesplats där länets kulturaktörer har möjlighet utbyta erfarenheter, förkovra sig och möta andra i branschen, säger Mikael Palo verksamhetsområdeschef Kultur och Utbildning i Region Sörmland.
−Det är ett angeläget nationellt konvent för samhället och demokratiutvecklingen, med stor uppslutning från såväl beslutsfattare och tjänstepersoner som kulturskapare, fortsätter Mikael.
På utställartorget deltar Region Sörmland med två välfyllda montrar. I montern Kultur i Sörmland kan du bland annat besöka en virtuell konsthall, utforska den digifysiska plattformen Modda Sörmland, träffa sörmländska författare och konstnärer, smaka på kriskaffe och lära dig mer om kriser genom tiderna.
Precis intill montern Kultur i Sörmland hittar du Slöjdtorget, en mötesplats för att uppleva och prata om slöjd. I fokus är utställningen - Vad händer när ingen längre kan - om hantverk och immateriellt kulturarv. Här träffar du Sörmlands hemslöjdskonsulenter och slöjdfolk från hela Sverige och både titta på när slöjd skapas och själv prova på.