29 december 2021

11 konstaterade fall av omikron i Sörmland

I Sörmland har nu 11 fall av virusvarianten omikron konstaterats. Enligt smittskyddsläkare Signar Mäkitalo var detta väntat och viktigt är fortsatt att följa de rekommendationer som finns för att dämpa smittspridningen.

- Vi har nu 11 konstaterade fall av coronavirusvarianten omikron i Sörmland. Dessa prover togs under vecka 50, av totalt 457 analyserade prover var 11 av dessa konstaterade omikron, säger Signar Mäkitalo. Det här visar också att den snabbtypning som görs på laboratoriet i Sörmland fungerar.

Omikron har tidigare konstaterats på flera platser i Sverige och det har därför varit en tidsfråga innan det även skulle upptäckas fall i Sörmland. De senaste dagarnas snabbtypning visar på en mycket snabb smittspridning av omikronvarianten och även en mycket snabb ökning av fall denna vecka.

Vad innebär detta egentligen?

Vi har en mycket snabb smittspridning av omikron visar de senaste dagarnas snabbtypning av viruset. Virusvarianten verkar ta över redan denna vecka. Vi ser också en kraftig ökning av antalet fall i början av veckan.

Vad ska vi tänka på nu, om något annat än tidigare?
Nu är avstånd och små grupper vid möten och munskydd inomhus viktigare än förut liksom möten utomhus alternativt mycket god vädring inomhus i kylan.

Vad innebär det för vården?
Det finns en risk för ökad belastning i vården på grund av den snabba smittspridningen även om omikron orsakar färre svårt sjuka än deltavarianten. Särskilt nu då vi även har spridning av Influensa och andra sjukdomar.

 

XFUJ