15 oktober 2021

Återstart för sms-livräddning i Sörmland

Nu kan alla som är sms-livräddare åter få larm till sin telefon vid hjärtstopp. Tjänsten pausades med anledning av pandemin men kopplas nu på igen i region Sörmland.

- I Sörmland sattes systemet på paus i mars 2020 då pandemin var i ett annat läge. Nu väljer vi att starta systemet igen eftersom snabb hjälp vid hjärtstopp räddar liv, säger Marie Björnstedt Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten i Region Sörmland.

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till Sjukvårdens Larmcentral skickas ett larm ut via appen Sms-livräddare till de frivilliga livräddarna som befinner sig i närheten. Syftet är att påbörja hjärt- och lungräddning så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på att ambulans anländer.
- Nu har vi utökat larmradien från 1 800 till 10 000 meter. Det gör att fler kan få hjälp i väntan på ambulans, särskilt på landsbygden. Är man osäker på avståndet går det att tacka ja till larmet, titta på kartan, och sedan besluta om det är möjligt att ta sig till platsen eller inte. Upp till 40 frivilliga livräddare larmas alltid ut oavsett om du tackar ja eller nej till ett larm, säger Alexandra Vahlund,

Fakta
Alla personer som har gått en utbildning i hjärt- och lungräddning och som är över 18 år kan ansluta sig genom att ladda ner appen och själva registrera sig.
I Sörmland finns 3896 personer anslutna till tjänsten som startade den 30/11 2018
163 larm har skickats ut av sms-livräddare sedan starten.
Tjänsten är igång igen den 18/10.

J4CQ