Dvärgbandmask hos rävar i Gnesta
Sedan 2013 förekommer parasiten rävens dvärgbandmask i ett område söder om Gnesta. Uppföljande provtagningar som Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) genomfört visar att parasitens utbredningsområde i kommunen har ökat på senare år.
SVA har därför tillsammans med Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Jordbruksverket tagit fram särskild information för boende och besökare i drabbade områden om hur man kan minska risken att smittas av parasiten.
– Sedan tidigare vet vi att det finns rävar lite söder om Gnesta som bär på rävens dvärgbandmask. Det är mycket ovanligt att människor smittas, men då sjukdomen är allvarlig är det är viktigt att följa råden för minskad smittspridning, säger Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Sörmland.
Hur påverkas människor?
Människor kan råka få i sig de mikroskopiskt små parasitäggen om de finns på något man äter. Det kan på sikt leda till sjukdomen echinokockos. Ett fåtal personer i Sverige har under de senaste åren diagnosticerats med sjukdomen.
Så här kan du skydda dig
- Tvätta händerna innan matlagning och måltider.
- Skölj grönsaker.
- Skölj bort synlig jord från frukt och bär.
- Tvätta händerna efter arbete med jord.
- Försvåra för rävar att ta sig in i trädgårdsodlingar genom att till exempel sätta upp stängsel, odla under fiberduk eller odla i växthus.
- Avmaska hundar som kan ha ätit gnagare, och schamponera hundar som rullat sig i rävspillning om rävens dvärgbandmask finns i området.
- Undvik att röra vid rävspillning, och använd handskar om du behöver hantera rävar eller deras spillning och tvätta händerna efteråt.
Det bedöms vara en mycket låg risk för att bli smittad med dvärgbandmask genom att äta bär från skogen.
Folkhälsomyndigheten bedömer att enstaka fall av rävens dvärgbandmask kommer att fortsätta att upptäckas hos människor framöver, men att smittan även i fortsättningen kommer att vara mycket ovanlig.