Josefine Lindberg, verksamhetsutvecklare, Regionservice

9 mars 2021

Ett år med covid-19 i Sörmland - tillsammans i en påfrestande tid

Tusentals medarbetare har definitivt gjort enorma insatser under den pågående pandemin! Som exempel på hur många tillsammans fått saker att fungera publicerar vi intervjuer med ett par av de personer som varit mitt i stormens centrum. Först ut är Josefine Lindberg, verksamhetsutvecklare.

Minns du vad du gjorde 9/3 2020?

Svar: Vi hade under januari frigjort utrymme på sjukhusen och börjat bunkra med skyddsmaterial. Enligt våra mått mätt hade vi köpt massor av skyddsmaterial och var ganska oroliga för att det inte skulle användas alls framöver.

Den 9/3 satte vi ingång att inventera och estimera hur långt vårt lager skulle räcka vid händelse av pandemi. Mitt starkaste minne var när vi räknade på hur lång tid vi skulle klara oss med de andningsmasker vi köpt. Enligt vår beräkning skulle materialet räcka 86 veckor. När pandemin slog till förvandlades dessa 86 veckor till några ynka dagar.

Vad tänkte du då du fick information om vårt första konstaterade fall?

Svar: Jag kände stor sorg och att det var tragiskt, men jag blev också supertaggad. En känsla av nu kööör vi, vi är redo och tillsammans kommer vi klara av det här. Den största superkraften under hela pandemin har varit att vi tillsammans är Region Sörmland.

När förändrades din vardag på riktigt? Och hur förändrades den?

Svar: Min vardag förändras på riktigt 12/3. Då tog jag bort alla ordinarie möten i kalendern och tillsammans med kreativa arbetskamrater gick startskottet till visirfabriken. Förutom det började kampen och konkurrensen på allvar mot övriga världen att hitta skyddsmaterial.

Har du tidigare varit med om något liknande?

Svar: Vi som arbetade i gruppen för förbrukningsmaterial hade precis lämnat en annan kris bakom oss och det var när leverantören Apotekstjänst inte kunde leverera förbrukningsmaterial mellan 1/10-20/12 2019. Vi trodde då att vi mött den största utmaningen men det visade sig bara vara ett kort träningsläger inför de utmaningar som pandemin ställde oss inför.

Hur vill ni beskriva det arbete som sker inom din verksamhet?

Svar: Vi har nu byggt upp strukturer och rutiner för att arbeta under en pandemi med en väl fungerande mötesstruktur och beslutsprocess för inköp och distribution av förbrukningsmaterial, för att komma till beslut och korta ned ledtider.

Vi har även byggt mallar för att snabbt följa upp behov av material och omsättningshastigheter. Under pandemin byggde vi även upp ett tillfälligt större lager för skyddsutrustning - ett beredskapslager.

Vi är fortfarande mitt i pandemin, men med lite perspektiv, hur ser du/känner du inför det som Sörmland åstadkommit hittills?

Svar: Jag har aldrig varit tveksam till Region Sörmlands förmåga och muskler när allt ställs på sin spets. Jag känner såklart en enorm stolthet och tacksamhet att få vara en del av den här resan.

Kunde vi ha gjort saker annorlunda, snabbare, tydligare, bättre?

Svar: Jag har svårt att säga vad som skulle kunna gjorts på annat sätt eftersom jag vet att ALLA inblandade verkligen gjort sitt yttersta och att nyckelpersoner klivit ur sina boxar haft ett stort engagemang och mod för att uppnå.

Lärdomar?

Svar: Att vi, samhället, Region Sörmland och företagen är starka tillsammans, och att vi borde ha kvar den omsorgen om varandra även när pandemin är över. Att de svenska tillverkningsföretagen borde ha en beredskap för att snabbt kunna ställa om sin tillverkning för den inhemska marknaden vid händelse av kris.

Vad, om något, har överraskat dig mest?

Svar: Att alla delar i samhället visade på att man ville ställa upp och att alla vill vara med och hjälpa och bidra. En gemensam målbild i samhället.

Vad längtar du efter mest/vad saknar du mest från tiden innan pandemin?

Svar: Att kunna vara med min mamma och pappa.

Förutom i ditt jobb, hur har pandemin påverkat dig?

Svar: Jag har haft mer fritid och mindre aktiviteter inbokade under lediga dagar vilket har resulterat i större avkoppling och vila med familjen. Och att vi äntligen tog tag i källarrenoveringen!

FSTK