15 april 2021

Fler kan testa sig för covid-19 med ny typ av testkit

En ny typ av testkit för covid-19 kommer att testas under helgen i Nyköping. Du måste fortfarande boka tid via 1177.se, men med de nya testkiten registrerar du själv ditt prov.

Du åker precis som tidigare till provtagningsstationen för att hämta ut ditt testkit, i detta fall stationen på parkeringen vid Rosvalla i Nyköping. Skillnaden är att du nu bara behöver visa upp din bokning, sedan får du ditt testkit och kan åka hem för att registrera ditt kit och testa dig i lugn och ro. Registreringen görs med hjälp av e-legitimation och en QR-kod.

När du är klar med ditt test åker du tillbaks och lämnar det i en behållare på en annan del av parkeringen. Genom att personalen på provtagningsstationen nu endast behöver kontrollera din bokning och lämna ut testkit blir hanteringen både enklare och snabbare, och fler kan få möjlighet att testa sig.

Om testet går bra och den nya typen av testkit kan införas på fler stationer kan vår kapacitet för testning vid provtagningsstationerna fördubblas, och det blir dessutom enklare att öppna fler stationer på platser där de behövs som mest.

För den som inte har möjlighet att använda e-legitimation kommer andra alternativ självklart att finnas även i framtiden.

Läs mer om provtagning för covid-19 på 1177.se

422D