3 maj 2021

God hjärtinfarktvård trots pandemin

Trots pågående pandemi visar Svensk hjärtvård goda resultat och den Sörmländska tillhör toppen. Det enligt resultat från kvalitetsregistret Swedheart. Länets minsta sjukhus tar nästan en pallplats.

- Det är fantastiskt roligt att se resultaten för vår hjärtvård trots ett oerhört påfrestande år. Att vi kan erbjuda sörmlänningarna en mycket god vård både i det akuta skedet och även eftervården beror till stor del på medarbetarnas stora engagemang för sina patienter, säger Magnus Johansson, chef för division medicin i Region Sörmland.

Sörmland har en lång tradition av mycket god hjärtvård. Sedan mars 2020 har vården varit under stor press men trots detta visar Swedhearts resultat att hela kedjan av hjärtvård, den akuta- och eftervården, mycket goda resultat. Länets tre sjukhus hamnar på plats fyra och fem. Bäst resultat fick hjärtvården på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Mahbub Siddiqui är ansvarig kardiolog på Kullbergska.

Vad säger du om Sörmlands resultat, och framförallt de på Kullbergska?
- Jag är jätteglad att se alla sjukhusen i länet har, och behåller, resultaten för en mycket god hjärtvård. Kullbergska har haft bra resultat i flera år och vi fortsätter att jobba hårt för att bli ännu bättre, säger Mahbub Siddiqui.

Vad betyder resultaten för sörmlänningarna?
- Att alla sörmlänningar får en god hjärtvård. Sjukhusen bedriver en bra vård med patienter i fokus.

Fakta: Kvalitetsindex över hela vårdkedjan
Trots belastningen på sjukvården under 2020 visar kvalitetsindexet i Swedheart att de som drabbades av hjärtinfarkt fick god vård.
Medianvärdet blev 7 poäng, samma som 2019.
Kvalitetsindexets omfattar såväl den akuta vården som eftervård och täckningsgrad.
Hjärtvården på Kullbergska sjukhuset får 8,5 poäng vilket ger en delad fjärdeplats
Nyköping och Eskilstuna får 8 poäng vilket ger delad femteplats.
Maxpoäng är 11 vilket inget sjukhus i landet får.

Q3F4