22 juli 2021

Nu ändrar vi dosintervall vid covidvaccinering

Bättre tillgång på vaccin och att fler snabbare får skydd mot den dominerande deltavarianten. Det är anledningarna till att Region Sörmland nu kortar tidsintervallet mellan dos 1 och 2 vid vaccinering mot covid-19.

- Vi sänker tidsintervallet för den andra dosen av både Pfizer och Modernas vaccin. Anledningen är att vi har en bättre tillgång på vaccin och att vi snabbare vill erbjuda ett starkare skydd mot deltavarianten av coronaviruset. Är man fullvaccinerad får man ett gott skydd, säger Charlotta Påhlman Lind, tillförordnad vaccinationssamordnare i Region Sörmland.

Det rekommenderade dosintervallet mellan dos 1 och 2 för Moderna och Pfizers vaccin mot Covid-19 är från den 23 juli 5-7 veckor. Personer som ännu inte fått sin första dos erbjuds att boka tid för dos två inom detta intervall. Personer som redan vaccinerats med dos ett och fått en tid för dos två enligt de tidigare rekommendationerna behåller den tiden.
- De som själva vill tidigarelägga sin tid för dos två är välkomna att göra det, men främst gäller de nya intervallen personer som ännu inte fått sin första dos, säger Charlotta Påhlman Lind.

Beslutet gäller alla åldrar som är aktuella för vaccination mot Covid-19.
Tidigare intervall var 6-8 veckor.

JAUU