19 mars 2021

Nu finns lista för vaccination mot covid-19 med kort varsel

Från och med nu kan du som är 65 år och äldre anmäla dig till en reservlista om du har möjlighet att med kort varsel komma till en vaccinationsmottagning för att vaccineras mot covid-19 med överblivna doser.

- Om vi får doser över när vi vaccinerar behöver vi kunna ringa upp intresserade som kan komma till våra vaccinationsmottagningar inom två timmar. Vi ringer upp utifrån ålder, där äldst får erbjudande först, säger Magnus Johansson, chef för division medicin och ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland.

Du anmäler dig till listan via e-tjänsterna på 1177.se. Efter att du loggat in på 1177.se väljer du en vaccinationsmottagning under "Regionen rekommenderar". I nästa steg väljer du "Intresseanmälan dos 1, vaccination mot covid-19 med kort varsel och följer instruktionerna. Var noga med att ange rätt telefonnummer som vi kan nå dig på, och var beredd att svara på samtal från dolt nummer.

Du som inte kan anmäla dig via e-tjänsterna på 1177.se kan skicka in ditt namn, födelseår, telefonnummer och vilken ort man vill stå på väntelista i, till: Region Sörmland, Repslagaregatan 19, 611 88 Nyköping. Där ska också anges till vilken ort man har möjlighet att ta sig inom två timmar, Nyköping, Katrineholm eller Eskilstuna.

Det här gäller:

• Alla som är födda 1956 eller tidigare kan anmäla sig till väntelistan.
  • Äldst kontaktas först.
  • Du behöver kunna komma till vaccinationsmottagningen inom två timmar. Vaccinationsmottagningarna är våra externa lokaler i länet där vi genomför vaccinationer. Det handlar alltså inte om länets vårdcentraler.
  • Intresseanmälan till väntelista ersätter inte en vanlig tidbokning. Läs mer om hur du bokar tid här.
  • Du erbjuds det vaccin som vi har tillgång till.
  • Du kan alltid tacka nej om du blir uppringd.
  • Du kan inte ställa dig på väntelista till vårdcentralerna. Om vårdcentralerna får doser över kallar de själva in sina patienter utifrån principen äldst först. I andra hand ges restdoser till personal som arbetar patientnära.
  • Det är ingen drop in verksamhet. Det är inte möjligt att komma till vaccinationslokalerna på chans.
  • Bokningstelefonen behöver prioritera att ta emot samtal om ordinarie vaccinationsbokningar. Det går därför inte att anmäla sig till väntelistan via bokningstelefonen.

ZGK4