Emelie Ravelin och Chatarina Strömbäck, verksamhetsutvecklare vid kvinnoklinikerna i Sörmland.

15 maj 2023

Skydda dig mot livmoderhalscancer med kostnadsfri vaccination

Nu erbjuds du som har en livmoderhals och är född mellan 1994 och 1999 kostnadsfri vaccination mot HPV.

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen orsakas oftast av viruset HPV och vaccinationen ingår i ett forskningsprojekt med syfte att helt utrota livmoderhalscancer.
Erbjudandet gäller även dig som tidigare är vaccinerad mot HPV, eftersom det vaccin som används nu ger ett bredare skydd mot HPV än tidigare vaccin.
– Eftersom vi har konstaterat att livmoderhalscancer, som kan vara en mycket allvarlig sjukdom, ofta orsakas av HPV-viruset är det viktigt att ta det vaccin som nu finns för att skydda sig, säger Chatarina Strömbäck, barnmorska och verksamhetsutvecklare vid kvinnoklinikerna i Sörmland.

HPV-test ingår

I samband med vaccinationen får du också ett testkit för att själv kunna göra ett HPV-test och skicka in resultatet:
– Vaccinet skyddar inte mot en redan pågående HPV-infektion, därför är det viktigt att komplettera med ett test för att se om en infektion finns, säger Chatarina Strömbäck.

Cancern kan utrotas

Om många väljer att vaccinera sig så kan det leda till stora hälsoframgångar i befolkningen.
– Forskningsstudien visar att om vi kan få majoriteten av personerna i den här målgruppen att ta vaccinet så kan vi helt utrota livmoderhalscancer, säger Emelie Ravelin, verksamhetsutvecklare vid kvinnoklinikerna.

HPV-vaccinationen kan du boka på flera olika vaccinationsmottagningar i Sörmland. Du hittar mer information och kan boka en tid för vaccination på 1177.se.

843K