22 april 2021

Snabbare flöde med ny typ av testkit i Eskilstuna och Nyköping

Under helgen testades en ny typ av testkit på provtagningsstationen vid Rosvalla i Nyköping. Testet var framgångsrikt och de nya testkiten införs nu även i Eskilstuna.

Den nya typen av testkit bokas precis som tidigare via 1177.se. I Nyköping är det provtagningsstationen på parkeringen vid Rosvalla som använder de nya testkiten. I Eskilstuna flyttas den provtagningsstation som legat vid Fröslunda IP nu till Isstadion, för att kunna hantera den större mängd besökare och prover som det snabbare flödet innebär.

För att hämta ut den nya typen av testkit behöver man bara visa upp sin bokningsbekräftelse, och kan sedan välja att antingen åka hem för att registrera sitt kit och testa sig i lugn och ro eller registrera och ta sitt prov direkt på plats. Registreringen görs med hjälp av e-legitimation och en QR-kod.

När testet är registrerat och klart lämnas det i en behållare på provtagningsplatsen. Genom att personalen på provtagningsstationen nu endast behöver kontrollera bokningen och lämna ut testkit blir hanteringen både enklare och snabbare, och många fler kan få möjlighet att testa sig. Läs mer om hur det går till att boka test för covid-19 här.

Testet i Nyköping visade att vi redan från start kunde hantera ungefär tre gånger så många bokningar med den nya typen av testkit. Många uppskattade dessutom att de nu kunde ta sitt test i lugn och ro hemma, utan att behöva hitta ett friskt ombud för att hämta ut testkit på ett apotek.

Vi undersöker nu om den nya typen av testkit kan införas på ännu fler stationer. För den som inte har möjlighet att använda e-legitimation kommer andra alternativ självklart att finnas även i framtiden.

44GF