23 december 2020

Sörmland över rikssnitt för operationer- trots covid-19

Region Sörmland har lyckats genomföra ett stort antal operationer under sensommar och höst. Trots stor påverkan på vårdens totala kapacitet av coronapandemin och covidpatienter har Sörmland lyckats operera en betydande del av den framflyttade vården och ligger en bra bit över rikssnitt.

- Jag är otroligt glad och stolt över att vi har lyckats så väl med att ta igen det vi inte kunde göra under våren. Våra medarbetare har genom stort engagemang kunnat hjälpa många patienter under hösten, säger Bo Tideholm, chef för division kirurgi i Region Sörmland.

Statistiken kommer från SPOR, svenskt perioperativt register, som samlar data om vården i samband med en operation i syfte att kunna utvärdera och förbättra vården för alla patienter.

I Sörmland genomförs operationer på de tre somatiska sjukhusen, Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Flest operationer jämfört med vad man normalt brukar göra har genomförts på Kullbergska sjukhuset.
- Trots att nu belastningen på vården är hög på grund av Covid-19 patienter, har vi lyckats upprätthålla cirka 85 procent av normal operationsverksamhet. Vi har prioriterat canceroperationer och annan vård som inte kan vänta. Det innebär bland annat att vi flyttat bröst- och prostatacanceroperationer till Kullbergska sjukhuset, säger Bo Tideholm.

HN74