
Ta cykeln på cykelns dag!
Visste du att det finns hela 720 kilometer cykelbana i Sörmland? Var med och fira cykeln som färdmedel genom att testa några meter av våra cykelbanor på cykelns dag den 3 juni.
Cykelns dag är ett initiativ från FN för att uppmärksamma cykeln som ett billigt och miljövänligt färdmedel. Det är dessutom bra för din hälsa.
Cykelpendla, går det?
I Sörmland kan du ta med cykeln både på tåget och bussen. Jörgen Malmberg arbetar på Karsuddens sjukhus i Katrineholm och har börjat kombinationspendla med tåg och cykel till sin arbetsplats.
- Det är bättre för hälsan, miljön och ekonomin. Dessutom tar det lika lång tid som att köra bil, berättar Jörgen.
Karsuddens sjukhus erbjuder lånecyklar till sina anställda, så att det är möjligt att ta cykeln från tågstationen till sjukhuset. Cyklarna förvaras i en pendula på stationen.
- Jag insåg att jag kunde spara massor på att åka tåg i stället för bil. Möjligheten att låna cykel från Karsuddens sjukhus gjorde det lättare att byta från bil till cykel, berättar Nanna Kristensen som började cykelpendla mellan sitt hem i Vingåker och arbetsplatsen på Karsudden i februari i år.
-Jag tar min egen cykel till stationen i Vingåker och sedan Karsuddens cykel från tåget i Katrineholm, säger Nanna.
På Mälartåg finns det speciella utrymmen för cyklar och på Sörmlandstrafikens landsvägsbussar hänger man själv på cykeln bak på bussen. Det kostar inget extra för att ta cykeln på tåget eller bussen.
Det här gör Region Sörmland för att främja cykling
Sedan 2021 arbetar Region Sörmland efter vår regionala cykelstrategi, som pekar på hur vi ska främja och öka cyklingen i Sörmland.
Med mål år 2030 vill vi:
- Ha dubbelt så många säkra gång- och cykelvägar i Sörmland.
- Att cykeltrafikens färdmedelsandel har ökat med 10 procent jämfört med 2019. Från 11 procent till 21 procent!
- Att fler barn ska cykla till skolan, i stället för att få skjuts i bil.
- Strategin pekar ut flera områden vi kan arbeta med. Under 2022 arbetar vi dels med att ta reda på var i länet flest cykelolyckor sker, och dels vill vi lära oss ännu mer om våra målgrupper. Allt för att fler ska få bättre förutsättningar att kunna cykla, säger Sandra Strömstedt, Strateg hållbara resor och transporter.
Läs mer:
Att resa med cykel på Mälartåg