eMedborgarveckan 2021

eMedborgarveckan är ett återkommande nationellt evenemang som vill främja användningen av e-tjänster och en ökad digital delaktighet för alla. Region Sörmland vill under veckan uppmärksamma vilka digitala verktyg som finns för länets invånare, för att öka kunskapen och delaktigheten.

eMedborgarveckan ägde rum den 11-17 oktober 2021 och arrangeras av Digidelnätverket, som Region Sörmland är en del av. Under veckan sker insatser över hela Sverige för att främja ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet för alla. 

Vad gjordes under veckan?

Det visades upp ett axplock av e-tjänster och andra digitala lösningar som regionen nyttjar och erbjuder dig som är invånare i länet. Följ oss på Facebook och Instagram där du kommer få lära dig mer om våra verskamheter och tjänster.

1177

Region Sörmland erbjuder en rad olika tjänster inom 1177. Bland annat digital kontakt med vårdgivare, journalinformation och olika typer av stöd och behandlingar. 

Läs mer om e-tjänsterna på 1177.se

Se filmen nedan där Region Sörmlands e-hälsostrateg Katarina Forsberg berättar om hur du kan ta del av den digitala vården.

Chatta med din vårdcentral

Med start hösten 2021 kommer vårdcentraler kunna erbjuda kontakt via digital chatt med dig som patient. En av de första vårdcentralerna som kan erbjuda detta är Vårdcentralen Ekensberg i Nyköping. I början av 2022 ska denna digitala kontaktväg kunna erbjudas på alla regionens vårdcentraler.

I filmen nedan berättar Ida Vadell Ekberg, sjuksköterska på Vårdcentralen Ekensberg, hur det är att arbeta med digitala vårdtjänster och chatt som verktyg i arbetet på en vårdcentral.

Digifysiskt Science Center

Region Sörmland startar nu arbetet för att skapa ett digifysiskt Science Center. Det är en satsning för att öka intresset för teknik, matematik och naturvetenskap för framförallt barn och unga i Sörmland.

En samling av olika fysiska noder kombinerat med en digital "Park" i form av en virtuell upplevelse ger barnen en möjlighet att utforska intresset på deras villkor. Något som aldrig tidigare gjorts i Sverige!

Läs mer om arbetet här: Digifysiskt Science Center Sörmland

Digitala visningar hos Sörmlands museum

Sörmlands museum erbjuder dig möjligheten att ta del av digitala visningar och producerat material utifrån berättelser och fotografier från samlingarna. Du kan också lära dig mer om kulturmiljö eller hemslöjd och hitta extramaterial från utställningar med mera.

Utforska Sörmlands museums digitala utbud!

Digitala vårdmöten

De flesta vårdcentraler och mottagningar i Region Sörmland erbjuder idag videomöten för dig som invånare. Det kan vara ett bra komplement till det fysiska mötet, om du till exempel inte kan ta dig till din mottagning.

Fråga din vårdcentral eller mottagning om ditt nästa besök kan genomföras digitalt.

Läs mer om videomöten på 1177.se

I filmen nedan berättar sjuksköterskan Malin Lundkvist om hur ett videomöte går till och visar när hon startar upp ett möte med en patient. Projektledaren Karolina Trygg  syns också i filmen och berättar om fördelarna med digitala vårdbesök.

Följ bussen i realtid!

Genom appen Sörmlandstrafiken kan du se var din buss är just nu. För att se vart bussen är så går du in på Sök och Köp resa, väljer vilken hållplats du är vid och trycker sen på kartan. Då visas bussen i realtid på kartan!

Filmen nedan visar hur du använder Sörmlandstrafikens app för att se vart bussen är.

Gating

På Mälarsjukhuset finns sedan våren 2021 en ny metod, gating, för att strålbehandla kvinnor som opererats för bröstcancer. Tack vare denna nya teknik kan patienten vara med och styra strålbehandlingen själv genom sin andning. Metoden gör också att strålningsdosen till hjärta och lunga blir mindre. 

I filmen nedan berättar sjuksköterska Anneli Isberg och läkare Heléne Hörberg om metoden och fördelarna för patienten. 

Levande bibliotek

Levande bibliotek är ett sätt att ta tillvara på erfarenheter och tillhandahålls av FoU i Sörmland. Levande bibliotek består av personer som har erfarenhet av att vara brukare, klienter, patienter eller närstående och som kan bidra i utvecklingen av socialtjänst och hälso- och sjukvård. Bland annat har personer från Levande biblioteket deltagit i en förstudie gällande utvecklingen av digitala kallelser i Region Sörmland.

Du kan höra mer om Levande bibliotek i FoU-podden.

Redo för jobb

För att förenkla för alla som behöver om- eller vidareutbilda sig finns nu information om Sörmlands alla yrkesvuxutbildningar och andra utbildningsmöjligheter för vuxna på redoforjobb.se. Där finns kunskaperna du behöver för jobbet du vill ha!

Bakom webbplatsen står Region Sörmland och länets nio kommuner. 

Hösten 2021 kommer även Instagramkontot @redoforjobb att lanseras. Häng med på en resa mot sammanhang, jobbarkompisar och första lönen!

Sjukhuskartor

På Kullbergska sjukhuset, Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett finns interaktiva sjukhuskartor som gör det lätt att hitta rätt på sjukhusen. Kartorna finns i sjukhusens huvudentréer, men går också att se i mobiltelefon eller hemma vid datorn.

Du kan söka eller klicka dig fram till ditt mål. Vägbeskrivningen visar steg för steg hur du ska gå ända fram till målet.

Se kartan och läs mer om hur vi jobbar med skyltning på sjukhusen

I filmen nedan berättar projektledare Christine Hallström om kartorna och visar hur du använder dem.

Teknik i vardagen

Tillsammans med medlemmar från SPF Seniorerna Eskilstuna har vi inom Samhällskontraktet spelat in en film om välfärdsteknik i vardagen. Du hittar även korta filmer om hur du installerar och använder bank-id, handlar online, använder swish m.m. Se filmen Välfärdsteknik i virustider.

Uppdaterat: 14 juni 2022
1CSN