Det finns en mängd olika fonder och program inom EU från vilka regioner, kommuner, organisationer och företag kan ansöka om medel. EU:s regionalpolitik, även kallad sammanhållningspolitiken är EU:s viktigaste investeringsverktyg för att skapa tillväxt och sysselsättning lokalt och regionalt i Europa. Regionala prioriteringar och inflytande över medlen är en förutsättning för ett framgångsrikt regionalt utvecklingsarbete. Strategin för Smart specialisering i Sörmland definierar Sörmlands styrkeområden och är en förutsättning för att ta del av EU: s strukturfondsmedel.
EU:s regionalfond 2021–2027 i Östra Mellansverige
Regionalfonden (ERUF) ska bidra till investeringar i regional tillväxt och till sysselsättning i östra Mellansverige. Programmet utgår från gemensamma utvecklingsprioriteringar bestämda av östra Mellansverige - Västmanlands, Södermanlands, Uppsala och Östergötlands län.
Digital kickoff den 3 maj 9-11.30
Nu lanserar Tillväxtverket den nya programperioden för Europeiska regionala utvecklingsfonden (Regionalfonden).Vad innebär det, och vad handlar egentligen Regionalfonden om? Vilka områden kommer ni att kunna söka finansiering inom?
Programperioden 2021 till 2027 har en tydlig inriktning på innovation, forskning, företagande, kompetensutveckling och digitalisering. Den här perioden ökar kraven på hållbarhet. Det innebär bland annat att projekten ska bidra till bättre miljö, jämställdhet och mångfald. Dessutom innefattar perioden nya insatsområden. Till exempel ska fondens pengar gå till att utveckla smart specialisering, strukturomvandling, smarta energinät, och projekt som främjar en cirkulär ekonomi.
Fler viktiga nyheter inom programmet i Östra Mellansverige presenteras under kickoffen. Vi kommer också presentera Nationella regionalfondsprogrammet.
Boka in i kalendern redan i dag!
Mer information och möjlighet att anmäla dig finns på Tillväxtverkets webbplats.
Mer om EU:s strukturfonder
-
EU-medel till ökad konkurrenskraft Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige har till uppgift att fördela EU-medel till satsningar som bidrar till genomförande av regionalt strukturfondsprogram för konkurrenskraft och sysselsättning, och regional plan för socialfondsprogrammet i östra Mellansverige.
Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige utgörs av länen Uppsala, Örebro, Västmanland, Södermanland samt Östergötland och utgörs av 25 ledamöter från kommuner, landsting, arbetsmarknadens organisationer, länsstyrelser, länsarbetsnämnder, intresseorganisationer, föreningar och universitet. Greger Tidlund (S) är ordförande och vice ordförande är Iha Frykman (M).
Partnerskapet ska prioritera bland projektansökningar som är satsningar som ryms inom det nuvarande programmet för östra Mellansverige. De medel som fördelas under perioden 2015- 2020 ska stärka företagens konkurrenskraft och får fler företag att växa, ökar nyföretagandet och bidra till att fler människor kommer i arbete.
Region Sörmland innehar sekretariatet för perioden och Elisabeth Langgren Lundov är huvudsekreterare.
Läs mer på Tillväxtverkets hemsida
-
Socialfonden är EU:s viktigaste verktyg för att skapa fler och bättre jobb i Europa. Målet är att minska skillnader i välstånd och levnadsstandard mellan EU:s medlemsländer. Det finns ett nationellt program och åtta regionala handlingsplaner.
Det finns två programområden i den regionala handlingsplanen.
- Kompetensförsörjning (PO1)
- Ökade övergångar till arbete (PO2)
Har du frågor om Socialfonden är du välkommen att kontakta Agneta Engström, Region Sörmland.
-
Regionalfonden (ERUF) ska bidra till investeringar i regional tillväxt och till sysselsättning i östra Mellansverige. Programmet utgår från gemensamma utvecklingsprioriteringar bestämda av östra Mellansverige - Västmanlands, Södermanlands, Uppsala och Östergötlands län.
Följande tre insatsområden var prioriterade i programmet 2014-2020:
- Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation
- Öka små och medelstora företags konkurrenskraft
- Stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom alla sektorer
Vem kan söka medel ur Europeiska Regionalfonden?
Kommuner, olika offentliga organ, näringslivsorganisationer, lokala organisationer och föreningar är exempel på aktörer. Det går inte att söka stöd för att utveckla den egna verksamheten inom enskilda vinstdrivande företag och organisationer.
Kontaktperson Emma Hansson