Strategin presenteras på vår nya webbplats utvecklasormland.se, endast i digital form. Formatet gör det möjligt att uppdatera strategin med aktuell statistik, analyser och uppföljning. Ändrade prioriterade inriktningar, förändringar i Sörmlands modell för hållbar regional utveckling, strukturbilden eller arbetsmetoden revideras och uppdateras efter politiska beslut.
Strategin består av den här sidan och följande kapitel som undersidor:
Syftet med vår regionala utvecklingsstrategi (RUS) är att ange de långsiktiga prioriteringarna för hur vi skapar hållbar utveckling i Sörmland.
Sörmlandsstrategin sätter människan i centrum. Social hållbarhet är målet, ekonomin medlet och ekologin sätter ramarna för att nå ett hållbart samhälle. En hållbar utveckling där social hållbarhet är målet innebär ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa och utan orättfärdiga skillnader. Det är ett samhälle:
där alla människors grundläggande behov tillgodoses och de mänskliga rättigheterna säkerställs,
där alla människor är inkluderade – oavsett kön, utbildnings- och inkomstnivå, social status, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, bostadsort, sexuell läggning, könsöverskridande identitet och uttryck, ålder eller funktionsnedsättning,
som anpassas och utformas utifrån de grupper som har störst behov.
Sörmlandsstrategins prioriteringar
Sörmlandsstrategin har i dagsläget två beslutade prioriteringar:
En växande arbetsmarknad, där efterfrågan på kompetens och utbud av arbetskraft med olika utbildningsbakgrunder och erfarenheter kan mötas.
En växande befolkning, där bostadsmarknaden fungerar och utbudet av bostäder möter efterfrågan.
Översyn av Sörmlandstrategin pågår - klart hösten 2022
Region Sörmland genomför just nu en översyn av den regionala utvecklingsstrategin, Sörmlandsstrategin, och dess prioriteringar. Länets kommuner och Länsstyrelsen i Södermanland har haft möjlighet att lämna synpunkter på förslaget av nya prioriteringar. Förslaget kommer att bearbetas utifrån inkomna synpunkter och beräknas kunna fastställas vid Regionala utvecklingsnämnden 2 september 2022, därefter i Regionstyrelsen och Regionfullmäktige.
En regional utvecklingsstrategi (RUS) är ett regionalt styrdokument som visar inriktningen för ett läns utvecklingsarbete. Strategin ska upprättas utifrån en analys av de särskilda förutsättningarna för hållbar regional tillväxt och utveckling i länet. Analysen ska ta hänsyn till funktionella regionala samband såväl inom som över läns- och landsgränserna samt till olika typer av landsbygder och tätorter. Hållbar utveckling ska integreras i alla delar av process- och strategiarbetet, miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet ska speglas i analysen, framtagandet och i genomförandet.
Den regionala utvecklingsstrategin ska bidra till sektorsövergripande samverkan mellan län och mellan aktörer på lokal, regional, nationell och internationell nivå. RUS tas därför fram i samverkan med berörda kommuner, regioner, länsstyrelsen och andra berörda statliga myndigheter. Även näringslivet och det civila samhällets organisationer i länet ska erbjudas möjligheter till samverkan. Region Sörmland samordnar insatser för genomförandet av strategin.
Sörmlandsstrategin är grunden för det regionala utvecklingsarbetet i Sörmland. Strategin vilar på föreställningen om en hållbar regional utveckling och FNs globala mål, Agenda 2030 utgör en grundplatta för strategin. Sörmlandsstrategin sätter människan i centrum och utgår från att det är den sociala hållbarheten som är målet, ekonomin medlet och ekologin som sätter ramarna för regionens utveckling. Ambitionen är att de utvecklingsinsatser och investeringar som genomförs ska stärka Sörmlands konkurrenskraft och leda till förbättrad hälsa och ökat välbefinnande för regionens invånare, utan att de planetära gränserna överskrids.
Genomförandet sker tillsammans med en mängd olika aktörer i samverkan där rollerna ser lite olika ut. Det gör också att den regionala utvecklingsstrategin (RUS) som styrdokument har olika betydelser i olika organisationer. RUS ska kunna fungera styrande för Region Sörmlands verksamhet. Det innebär att Region Sörmland använder sina uppdrag och resurser för att uppfylla strategins mål och inriktningar. Sörmlandsstrategin ska även fungera som vägledning för övriga aktörer genom att visa på och samla till en gemensam riktning kring samhällets utmaningar och möjligheter.
Den prioriterade inriktningen "En växande arbetsmarknad" sammanför perspektiv på kompetensförsörjning som i tidigare strategiarbeten varit åtskilda; perspektiven utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden. Utifrån Sörmlandsstrategins syn på hållbar utveckling där social hållbarhet är målet, behöver det fortsatta arbetet för en växande arbetsmarknad fokusera på att matcha utbud och efterfrågan. Social hållbarhet förstås som människors välfärd, för vilken utbildning och jobb framträder som särskilt viktiga faktorer. En god utbildning och trygg försörjning är grundläggande för människors hälsa. Likaså leder förbättringar av befolkningens hälsa till att fler kan arbeta.
Samtidigt kan frågorna om utbildning och jobb inte skiljas från utvecklingen i näringslivet och den offentliga arbetsmarknaden. Sörmland är en region i stark omvandling och förändring. Det viktigaste tillväxthindret för näringslivet är brist på tillgången på arbetskraft med rätt kompetens. Arbetsmarknadsprognoser visar på framtida arbetskraftsbrist. För att höja produktiviteten i det privata näringslivet och möta välfärdsbehoven behöver alltså privata, offentliga organisationer och individer utvecklas i takt med omvärlden i ett livslångt lärande. En ökad kompetens hos individer och ett ökat kompetensutbud hos akademin kan också gynna framväxten av vissa typer av kunskapsintensiva näringar och bidra till mer kvalificerade jobb.
För att möta arbetslivets kompetensbehov behöver Sörmlands arbetskraftsutbud öka. Utrikesfödda är länets största arbetskraftsreserv. Det behövs ett utbildningssystem som svarar upp mot arbetsmarknadens efterfrågan, och en insikt hos arbetsgivare om vikten av att bredda sin rekryteringsbas.
Det råder fortsatt brist på bostäder i Södermanlands alla nio kommuner. Befolkningen ökar stadigt i länet men det behövs en väl fungerande bostadsmarknad för att gynna länets fortsatta utveckling och tillväxt. Kommunerna står idag inför så stora utmaningar när det gäller bostadsförsörjningen att det i princip är omöjligt för en enskild kommun att lösa allas inträde på bostadsmarknaden. Alla kommuner i Södermanlands län anser att det är underskott på bostäder och att det kommer att vara så även om tre år. Det är i nuläget störst behov av fler hyresrätter. Läget är särskilt ansträngt för grupperna ungdomar, nyanlända, äldre och personer med funktionsnedsättning. Det är många hushåll som inte har råd eller möjlighet att köpa eller hyra en nyproducerad bostad.